Zonnestroom-begrippen uitgelegd: Wat is Wattpiek?

Op zoek naar de beste zonnepanelen voor op jouw bedrijfsdak? Dan kom je ongetwijfeld het begrip Wattpiek tegen. Dit is een meeteenheid die aangeeft wat het vermogen van een zonnepaneel is. Weten wat vermogen is en wat het aantal Wattpiek betekent voor jouw opbrengst? Je leest het hier.

Omstandigheden van invloed op het vermogen

Een zonnepaneel heeft een eigen vermogen. Dit vermogen drukken we uit in de meeteenheid Wattpiek (Wp). Hoeveel een zonnepaneel opwekt, hangt af van verschillende omstandigheden. Denk aan temperatuur en luchtmassa, maar ook de sterkte van het licht. Vooraf worden zonnepanelen onder gelijke omstandigheden getest. Dat noemen we de standaard testcondities (STC). 

Bij de STC schijnt er licht van 1000 watt per vierkante meter loodrecht op de zonnecel. De zonnecel heeft een temperatuur van 25 ℃. Over hoe meer Wattpiek je zonnepaneel beschikt, hoe meer deze opwekt onder deze omstandigheden.

Wat betekent het aantal Wattpiek voor jouw opwek?

In het testcentrum gebruiken ze ideale omstandigheden. In Nederland kennen we die omstandigheden helaas niet. Installeren we panelen van 395 Wattpiek op jouw bedrijfsdak? Dan betekent dat niet dat je er jaarlijks 395 kWh mee opwekt. Dat is helaas te mooi om waar te zijn. Om je verwachte jaaropbrengst alsnog te berekenen, vermenigvuldig je het aantal Wattpiek met de instralingsfactor.

De instralingsfactor verschilt niet alleen per land. Zelfs per provincie in Nederland is dit al anders! Liggen je panelen in Zeeland? Dan heb je een gunstigere instralingsfactor dan zonnepanelen in Drenthe. Ook heeft de ligging en de opstelling van je zonnepanelen invloed op de instralingsfactor. Gemiddeld ligt de instralingsfactor in Nederland rond de 0,85. Je paneel van 395 Wattpiek levert je daarom in een jaar iets meer dan 335 kWh op. Passen er 1.200 panelen op je dak? Dan levert dat in je eerste jaar maar liefst 167.875 kWh op.

Hoe belangrijk is het aantal Wattpiek?

Meerdere factoren zijn van invloed op je rendement. Het vermogen in Wattpiek is hier een belangrijke van en geeft je een redelijk beeld van je verwachte opbrengst. Ga je zonnepanelen met elkaar vergelijken? Houd hier dan rekening mee. Want waar moet je nu precies voor kiezen?

Ga je voor het paneel met het hoogste aantal Wattpiek? Nou, nee, niet direct. Hoe hoger het aantal Wattpiek, hoe duurder het paneel. Uiteindelijk zoek je naar een paneel met de beste prijs-kwaliteitverhouding voor je businesscase. Ook speelt het formaat van het paneel mee. Een groter paneel heeft meer Wattpiek. Vergelijk daarom altijd appels met appels.

De beste zonnepanelen voor jouw situatie?

Zelf investeren in zakelijke zonnepanelen? Dan zijn er veel keuzes om te maken. Het vergelijken van zonnepanelen is niet makkelijk. Daarom helpen we je graag de juiste keuze te maken voor jouw situatie. Vraag een gratis adviesrapport op maat aan. Daarin laten we jou zien wat een zakelijke zonnestroominstallatie je op gaat leveren.

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt