Zonnepanelen vergelijken is als appels en peren

Bij grote investeringen gaat niemand over één nacht ijs. Je onderzoekt, weegt verschillende opties af en komt zo tot de meest efficiënte mogelijkheid. Soms is vergelijken erg makkelijk, maar meestal is dat niet het geval. Dat is helaas ook het geval bij offertes voor zakelijke zonnepanelen, omdat verschillende aanbieders verschillende zaken toelichten.

Bij het aanschaffen van een zonnestroominstallatie komt veel kijken. Denk aan de subsidieaanvraag, het installatieproces, merken, monitoring, onderhoud, kwaliteit en garantie. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het vergelijken van offertes van zonnepanelen. Want het gaat in veel gevallen niet alleen om het bedrag onderaan de streep, maar ook: wat krijg je nu exact voor dat bedrag? Is goedkoop duurkoop of niet?

Subsidies maken verschil

We beginnen bij subsidies: 1 van de voordelen van het opwekken van zonne-energie is namelijk de SDE++-subsidie die je ervoor ontvangt. Dit maakt zonnepanelen sneller rendabel! Het nadeel van het aanvragen van subsidies is dat de overheid erg streng is bij de aanvraag, waardoor een klein foutje betekent dat de subsidie wordt afgewezen. Als jij kiest voor een partij die alleen panelen monteert en verder niets doet, dan is de kans groot dat je een adviesbureau in de arm neemt die de subsidie namens jou aanvraagt. Maar dat is niet gratis! Daarnaast kost het contact met allerlei verschillende partijen ook veel tijd.

Bij Zonnestroom Nederland nemen wij die verantwoordelijkheid over. En omdat we jaarlijks veel aanvragen verwerken, weten we precies waar we op moeten letten. Dit is slechts 1 van de vele diensten die wij vanzelfsprekend vinden en daarom bij Zonnestroom Nederland altijd in de offerteprijs zit.

Welk materiaal kies je?

Bij de aanschaf van zonnepanelen, omvormers en toebehoren is goedkoop zeker duurkoop. Een zonnestroominstallatie met slecht materiaal of een slecht ontwerp levert minder vermogen op, wat ten koste gaat van het rendement. Daarnaast speelt ook de veiligheid een belangrijke rol, dus wil je goede spullen kiezen. Het is verstandig om te investeren in fatsoenlijke panelen en een legplan dat misschien iets meer kost maar van goede kwaliteit is.

Over materiaal gesproken: vaak vergeten mensen te kijken naar het vermogen van de panelen die een aanbieder in zijn offerte zet. Hierdoor kan het zijn dat de ene zonnestroominstallatie met 750 panelen de helft kost van de andere installatie met hetzelfde aantal panelen. Maar als de laatste partij panelen van 350 wattpiek gebruikt en de eerste panelen van 175 watt, is dat geen wonder. Kijk dus altijd goed naar het totale vermogen dat je installatie zou moeten leveren en vergelijk op basis daarvan de verschillende offertes.

Een simpel voorbeeld: 

Aanbieder A: 750 panelen x 335 wattpiek = 251.250 wattpiek. In de praktijk leveren deze 750 panelen ongeveer 213.563kWh in jaar 1 op. Investering: 188.438,-

Aanbieder B: 750 panelen x 275 wattpiek = 206.205 wattpiek. In de praktijk leveren deze 750 panelen ongeveer 175.313kWh in jaar 1 op. Investering: 160.172,-

Aanbieder B voordeliger? Ten eerste wek je minder stroom op in situatie B, waardoor je minder SDE++ ontvangt. Als tweede dek je minder van je eigen stroomlasten. Kortom: je benut je dak niet optimaal als je voor situatie B kiest. Tevens kan het zo zijn dat als je per opgewekte kWh gaat rekenen de ‘goedkopere’ offerte juist duurder uitkomt! In bovenstaande voorbeeld heb je 18% minder opwekking bij situatie B terwijl de offerte slechts 15% goedkoper is. Aanbieder B is dus duurder! Let daarom altijd goed op.

Hoe zit het met garanties?

Over garanties hebben wij al het een en ander geschreven. Daar kunnen nogal veel verschillen ontstaan tussen verschillende aanbieders. Lees dus altijd de kleine lettertjes goed door.

Vergelijken is wel de moeite waard

Het vergelijken van verschillende offertes van zonnepanelen is belangrijk om te weten wat je koopt en wilt kopen. Blijf altijd kritisch, dit kan een hoop akkefietjes maar ook serieuze gevolgen besparen. Oordeel niet gelijk op basis van de totaalprijs, maar kijk goed naar wat je voor dat geld krijgt.

Ben je benieuwd wat zakelijke zonnepanelen voor jouw kunnen betekenen? Vraag dan een gratis adviesrapport op maat aan!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden