Zijn zonnepanelen zonder subsidie ook rendabel?

Een investering in zonnepanelen is een duurzame, maar lastige keuze. De kosten zijn vaak niet gering, terwijl het resultaat soms pas jaren later zichtbaar wordt. Door relatief lange terugverdientijden twijfel je misschien aan het rendement van zo’n investering, zeker nu de subsidies op dergelijke installaties steeds verder worden teruggeschroefd. En wat als je straks helemaal geen subsidie krijgt? Zijn zonnepanelen zonder subsidie ook rendabel? In deze blog lees je er alles over.

SDE: de subsidie waar het vaak om gaat

De subsidie waar het voornamelijk om draait als het neerkomt op zonnestroom is de SDE, ofwel de stimuleringsregeling duurzame energietransitie. Inmiddels zijn we na de SDE en de SDE+ aangekomen bij de SDE++, maar de kern is hetzelfde: de onrendabele top van groene energie wordt gecompenseerd. Zo creëert de overheid voor bedrijven onder normale omstandigheden een gelijk kostenplaatje tussen groene en grijze energie. Kortom: SDE++ is een som geld van de overheid waardoor een overstap naar zonne-energie voor bedrijven aantrekkelijker wordt gemaakt. 

Een investering is rendabel als het meer geld oplevert dan het gekost heeft. Vaak heb je het dan over een terugverdientijd: stel dat de terugverdientijd van je investering 7 jaar is, dan betekent dat dat je de investering na 7 jaar heb terugverdiend. Alles wat je daarna nog aan energie opwekt met je zonnepanelen en eventuele subsidie die je krijgt, is dan pure winst.

Invloed van subsidie op rendement 

Nu je steeds minder subsidie krijgt op zakelijke zonnepanelen, is het interessant om te kijken hoeveel invloed de subsidie op het rendement heeft. Met andere woorden: wat is het verschil in de Return on Investment tussen een investering in zonnepanelen met en zonder overheidssubsidie? Nu ligt dit wat lastig, omdat dit erg kan verschillen per investering. Het korte antwoord op de vraag hoeveel invloed SDE++ op een investering heeft is dus: dat hangt er van af. Het langere antwoord geeft waarschijnlijk meer inzicht.

In de praktijk blijkt de invloed van de SDE++ lager dan je vooraf denkt. Door ontwikkelingen in techniek en kennis worden de zonnepanelen steeds beter en goedkoper. Hierdoor kán de subsidie juist omlaag, omdat moderne zonnepanelen ook zonder subsidie kunnen concurreren met grijze stroom. Omdat de ontwikkelingen erg hard zijn gegaan, zijn de subsidiebedragen ook erg hard gedaald, waardoor de positieve invloed van de subsidie op de rentabiliteit ook steeds minder wordt. 

Om alles wat te verduidelijken is hier een rekenvoorbeeld. Stel, Teun verbruikt 200.000 kilowattuur (kWh). Hij wil verduurzamen door zonnepanelen op zijn dak te installeren. Zodat hij het verplichte energielabel C te pakken krijgt, of omdat hij de financiële voordelen ziet of minder CO2 wil uitstoten. Om zijn hele verbruik te dekken kiest hij voor 700 panelen, hiermee levert hij zelfs nog wat terug. Voor dit overschot ontvangt hij een bedrag van de energieleverancier, de zogenaamde terugleververgoeding. Het onderstaande rekenmodel illustreert de situatie met én zonder toegekende subsidie.

Verdienmodel van Teun Met subsidie Zonder subsidie Verschil
Verbruik (kWh) 200.000 200.000
Aantal panelen (à 350 Wp) 700 700
Schaduwfactor 0.850 0.850
Opbrengst (kWh) 208.250 208.250
Dekking eigen verbruik 100% 100%
Teruglevering 4% 4%
Energieprijs (€ per kWh) 0,108 0,108
Vermeden stroomkosten & teruglevering per jaar (€ per jaar) 22.140 22.140
SDE++ subsidie (€ per jaar) 672 0 +672
Kosten onderhoud e.d.* (€ per jaar) 2.264 2.264
Netto inkomsten (€ per jaar) 20.548 19.876 +672
Kostprijs (€) 147.000 147.000
Rendement 14,0% 13,2% +0,8%
Terugverdientijd 7 jaar, 2 maanden 7 jaar, 7 maanden +5 maanden
*De kosten voor het onderhoud behelzen onder meer schoonmaakkosten, monitoring en een reservering voor vervanging van de omvormers

Uit deze berekening wordt duidelijk dat de zonnepanelen in dit geval ook zonder subsidie rendabel is. Wel daalt het rendement met 0,8% als er geen subsidie wordt toegekend, wat resulteer in een langere terugverdientijd van 5 maanden. Al met al is een subsidie dus zeker de moeite waard, maar kan er ook zeker geld verdiend worden zonder! 

Meer weten?

Denk je erover om te investeren in zakelijke zonnepanelen, maar wil je exact weten wat het rendement op je investering en de terugverdientijd is? En of je subsidie kunt krijgen? Vraag dan een gratis advies op maat aan, dan werken we de hele businesscase voor je uit. 

Door de stijgende energieprijzen wordt het investeren in een zonnestroominstallatie steeds rendabeler. Er komt wel veel bij kijken, waardoor sommige bedrijven nog huiverig zijn. Om te laten zien dat dat echt niet nodig is, hebben we een webinar gegeven over hoe de businesscase bij zo’n project tot stand komt en hoe subsidies deze positief kunnen beïnvloeden. Bekijk de webinar gratis!

 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden