Welke keurmerken zijn er voor zakelijke zonnepanelen?

Van plan om te investeren in zakelijke zonnepanelen? Dan heb je misschien wel al ontdekt dat het aanbod hierin enorm is. Zo groot, dat het lastig is om te bepalen welke zonnepalen het beste passen in jouw situatie. In je zoektocht naar zonnepanelen van de beste kwaliteit, kunnen keurmerken je helpen. Aan de hand van deze keurmerken lees je precies af wat je aanschaft. In deze blog leggen we je uit welke keurmerken er zijn en het belang ervan.

Het belang van keurmerken

Keurmerken geven je betrouwbare informatie over een product of dienst. Als een product of dienst is voorzien van een keurmerk, is het volgens een onafhankelijke, deskundige instantie van goede kwaliteit. 

Het is belangrijk dat je op keurmerken let. Vooral bij de aanschaf van nieuwe producten. Keurmerken voor producten stellen duidelijke en belangrijke eisen. Als een paneel bijvoorbeeld geen RoHS of TÜV heeft, voldoet deze niet aan die eisen. Vraag jezelf dan af of de kwaliteit wel goed is. Het is dan beter om voor een ander paneel te kiezen. 

Voor diensten is dit minder zwart-wit. Sommige bedrijven hebben geen keurmerk, maar wel een goede garantieregeling. Die garantieregeling geeft je ook zekerheid over de kwaliteit.

Soorten keurmerken

Voor zonnepanelen zijn veel verschillende keurmerken te behalen. Het ene keurmerk geeft je informatie over de veiligheid van een zonnepaneel, waar de ander iets zegt over de vakkundigheid van een installateur. We leggen hieronder een paar belangrijke keurmerken aan je uit. 

Keurmerken voor producten

Kijk goed of je de volgende keurmerken terugvindt bij zonnepanelen. Zo kies je voor producten van de beste kwaliteit. 

RoHS

In zonnepanelen zitten gevaarlijke stoffen. Als een product is voorzien van het RoHS keurmerk, is het gebruik hiervan aanzienlijk beperkt. Het product voldoet aan wettelijke richtlijnen en is veilig voor gebruik. 

CE

Als het goed is kom je op de Nederlandse markt geen zonnepanelen zonder CE-keurmerk tegen. Dit keurmerk is voor producten die voldoen aan de Europese wetgeving. Een paneel zonder dit keurmerk mag simpelweg niet geleverd worden in Nederland.

IEC-certificaat

Ook zonder IEC-certificaat mag een zonnepaneel niet verkocht worden. Een product met dit certificaat is duurzaam, betrouwbaar en bestand tegen verschillende weersomstandigheden

TÜV-ID

Dit laatste keurmerk voor producten zegt veel over de kwaliteit van een zonnepaneel. Als een zonnepaneel voorzien is van dit keurmerk, weet je dat de kwaliteit goed is. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de afname van het vermogen en de invloed van temperatuurverschillen op het paneel.

Keurmerken voor diensten

Zeker weten of een bedrijf vakkundig werk levert? Let dan op de volgende keurmerken:

Zonnekeur

Zonnekeur is een redelijk nieuw keurmerk uit Nederland. Dit keurmerk is voor alle bedrijven die werken met zonnepanelen. Van leverancier tot en met de onderhoudsmonteur. Een bedrijf met dit keurmerk zorgt voor kwaliteit, zekerheid en veiligheid. 

Sterkin

Sterkin is een keurmerk voor elektrotechnische installateurs. Een installateur met dit keurmerk voldoet aan de eisen rondom kennis, apparatuur en gereedschap.

ISO 14001

Het ISO 14001 keurmerk focust zich vooral op het milieu. Een bedrijf met dit keurmerk heeft procedures om de risico’s voor het milieu te beheersen of verminderen. Daarbij gaat het om risico’s die door bedrijfsvoering ontstaan.

Zo lang mogelijk van een mooi rendement genieten? Bij Zonnestroom Nederland leveren we zonnepanelen en diensten van de beste kwaliteit. Vraag een gratis adviesrapport op maat aan en kijk wat zakelijke zonnepanelen jou op kunnen leveren.

ebook verzekeren zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Het verzekeren van zakelijke zonnepanelen’

check Alles over het verzekeren van zakelijke zonnepanelen

check Uitleg over SCIOS Scope 12

check Uitgebreid stappenplan voor de veilige realisatie van een zonnestroominstallatie