Wat is beter: windmolens of zakelijke zonnepanelen?

Hoewel het in ons dagelijks werk soms anders lijkt, is zonne-energie niet de enige vorm van duurzame energie. Zeker in Nederland, waar de zon niet altijd schijnt maar het wel altijd waait. Daarom zie je steeds meer windmolens verschijnen. Maar hoe werkt zo’n windmolen precies en wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van zakelijke zonnepanelen? In dit artikel lees je er alles over.

Zo werkt een windmolen

Een windmolen heeft meestal 3 rotorbladen. Die vangen wind en gaan daardoor draaien. Hiermee wordt een grote dynamo aangedreven, die de omwentelingen van de rotor omzet in elektriciteit. 

Hoeveel energie levert een windmolen?

De hoeveelheid energie die een windmolen kan genereren, hangt af van een aantal factoren:

  • Hoogte van de windmolen.
  • Lengte van de wieken.
  • Hoeveelheid wind.

Een hogere molen kan langere wieken hebben en levert daardoor meer energie. En aan de kust waait het bijvoorbeeld vaak harder dan in het binnenland, dus een windmolen aan de kust wekt doorgaans meer elektriciteit op.

Krijg je subsidie voor windmolens?

Net zoals voor zonne-energie is er ook voor windenergie SDE++ aan te vragen. Alle gemeenten in Nederland zijn verdeeld in 6 windsnelheid-categorieën, die elk een apart basisbedrag krijgen.

Windmolens of zonnepanelen


Figuur 1: aan de kust waait het harder dan in het binnenland. Daarom verschilt het basisbedrag SDE++ per gemeente. 

Bij de voorjaarsronde van 2019 lag het basisbedrag tussen de 5,4 en de 7,1 cent. Het correctiebedrag was 3,9 cent. Vergeleken met zonne-energie wordt er minder subsidie verstrekt aan projecten met windmolens. Dit is omdat de productiekosten van windenergie al wat lager liggen en er dus minder subsidie nodig is om het te laten concurreren met grijze stroom.    

Voordelen windenergie

Daarmee komen we direct op een van de grote voordelen van windenergie. De investering per kWh die het oplevert, is namelijk een stuk lager. Dan laten we eventuele subsidies wel buiten beschouwing. Daarnaast wekt één windmolen net zo veel energie op als ruim 30.000 zonnepanelen. En dan neemt hij ook nog eens een stuk minder ruimte in dan een zonneveld.

Een ander belangrijk verschil tussen windmolens en zonnepanelen is de meer consistente verdeling van energie over het jaar. Zonnepanelen leveren logischerwijs het meeste op in de zomer en minder in de winter. Windmolens draaien altijd als er wind is, en dat is eigenlijk het hele jaar door.

Nadelen windenergie

Dat de investering in windenergie lager is, kun je wegstrepen tegen de hogere SDE-subsidie die je krijgt op zonnepanelen. Hierdoor zijn zonnepanelen financieel gezien net zo aantrekkelijk. Een belangrijke reden dat zonnepanelen aantrekkelijker gemaakt worden door een subsidie, is omdat ze veel breder inzetbaar zijn. Het is niet haalbaar dat elk pand in Nederland zijn eigen windmolen krijgt. Maar aangezien elk pand toch al een dak heeft, is dat voor zonnepanelen een stuk haalbaarder.

Het plaatsen van een windmolen is een slopend traject. Omwonenden tekenen vaak bezwaar aan en je hebt allerlei vergunningen nodig. Dat maakt dat het lang duurt en veel energie kost. Soms wordt er zelfs tot aan de Raad van State geprocedeerd. Voordat een windmolen staat, ben je dus heel wat jaren verder. Zonnepanelen heb je binnen een paar maanden op je dak liggen, zonder gedoe met vergunningen en proceskosten.

Een windmolen levert net zo veel energie als 30.000 zonnepanelen. Voor veel bedrijven zijn 200 tot 5.000 zonnepanelen echter meer dan genoeg om in hun eigen energieverbruik te voorzien. Investeren in een windmolen met zo’n overschot aan vermogen heeft dus niet veel zin. De businesscase voor een windmolen voor je bedrijf zal dan ook meestal niet positief uitpakken.

Tot slot

Windmolens en zonnepanelen zijn qua investering per kWh, dankzij de SDE-subsidie, praktisch even duur. Omdat je met zonnepanelen veel nauwkeuriger kunt bepalen hoeveel energie je wilt opwekken, is dat voor praktisch alle bedrijven dus een veel logischere keuze. 

Bij Zonnestroom Nederland zien we bij businesscases van zakelijke zonnepanelen gemiddeld een rendement van 10% en een terugverdientijd van 8 jaar. Daarnaast ontvang je 15 jaar lang SDE subsidie. Met een terugverdientijd van 8 jaar, krijg je dus nog 7 jaar lang gratis geld

Wil je weten wat zakelijke zonnepanelen voor jou kunnen betekenen?  Vraag dan vrijblijvend het adviesrapport op maat aan en zie wat jij kan besparen & verdienen!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++
check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt
check Verhelderende berekeningen en voorbeelden