Vijf klassieke misvattingen over zonnepanelen

Zonnepanelen zijn duurzaam, leveren geld op en liggen op je dak. Maar zonnepanelen zijn ook een technologisch hoogstandje. Dat maakt het lastig om precies te begrijpen hoe ze werken. Daardoor bestaan er veel mythes en misvattingen over zonnepanelen. In deze blog lees je over de meest hardnekkige onwaarheden die bestaan over zonnepanelen. Ook lees je hoe het nu echt zit.

1: Het kost meer energie om een zonnepaneel te maken dan dat deze produceert

Zonnepanelen produceren en vervoeren kost inderdaad een hoop energie. Maar dat het niet meer opwekt dan dat het kost, is een fabeltje. De energie die een paneel in ongeveer een jaar opwekt is namelijk al gelijk aan de energie die het kost om een paneel te produceren. Daarnaast gaat een zonnepaneel gemiddeld zo’n 25 tot 30 jaar mee. Zat tijd om een positieve energiebalans te creëren. Daarmee zijn zonnepanelen zeker een duurzame investering. 

2: Zonnepanelen functioneren niet goed in Nederland

Een veelgehoord argument tegen zonnepanelen in Nederland is het beperkte aantal zonuren in Nederland, in vergelijking met bijvoorbeeld Spanje. Het klopt dat zonnepanelen in zonnige landen relatief meer opwekken dan in minder zonnige landen. Maar in Nederland schijnt de zon meer dan genoeg om rendabel te zijn. 

De verschillen in zonuren zijn aanzienlijk te noemen. In Madrid schijnt de zon gemiddeld 2.848 uren per jaar, terwijl dit in Nederland maar 1.521 uren zijn. Dit gaat om uren waarbij de zon aan de hemel staat, zonder dat wolken deze blokkeren. 

Een elektriciteitskabel vanaf het zuiden van Europa naar Nederland is helaas geen reële optie door de enorme hoeveelheid energie die dan verloren gaat. Ook is dit veel te duur. Een derde reden om dit niet te doen is de energie-afhankelijkheid die daarmee ontstaat.

3: Zonnepanelen moeten op het zuiden gericht zijn

De zon komt op in het oosten, om vervolgens via het zuiden in het westen onder te gaan. Een zonnepaneel kan daardoor meer zon opvangen als deze op het zuiden gericht is. Ook is de instraling het hoogst als een paneel in een hoek van ongeveer 35 graden staat. Toch zien we deze opstelling zelden. Dat komt omdat een zonnepaneel in een hoek van 35 graden relatief veel schaduw creëert. Dit neemt veel zon weg van andere panelen. Kom je toch zonnepanelen in een zuid-opstelling tegen? Dan staan die vaak een stukje uit elkaar. Daarnaast vind je deze panelen in een kleinere hoek dan 35 graden. Dit maakt dat je dak niet vol zonnepanelen gelegd kan worden. 

Door te werken met een oost-west opstelling kan dit wel! Hierdoor passen er meer zonnepanelen op het dak. Voordelen van deze manier van zonnepanelen leggen zijn onder meer de grote hoeveelheid panelen die op het dak passen. Ook is de opbrengst consistenter. Daarnaast ontvang je op deze manier meer SDE++ subsidie, omdat je meer energie opwekt. Een ander voordeel is de besparing in ballast. Dat komt omdat wind minder vat krijgt op de gestroomlijnde constructie bij een oost-west opstelling. Hier lees je er meer over.

4: Zonnepanelen zijn niet winstgevend

De zonnepanelenmarkt is de afgelopen jaren erg gegroeid. Het AD schrijft dat Nederland binnenkort zelfs koploper wordt als het gaat om zonnepanelen. Vijf jaar geleden scoorden we nog het slechtste van de EU. Deze opmars heeft een reden: zonnepanelen zijn niet alleen duurzaam, maar ook winstgevend. Zo winstgevend zelfs, dat 1 op de 8 huishoudens al voor zonnepanelen koos. Deze winstgevendheid komt voort uit de enorme ontwikkelingen die de laatste jaren zijn geweest in de zonnepanelen technologie. 

Een voorbeeld hiervan is het vermogen per paneel. In 2018 waren panelen van 250 Wattpiek normaal, waar dit nu al rond 400 Wattpiek ligt. Bijna een verdubbeling van het vermogen in ongeveer twee jaar tijd! Nu de productie gestandaardiseerd wordt, zijn panelen ook nog eens betaalbaar. De winstgevendheid is op deze manier de afgelopen jaren gestegen. Daardoor worden subsidies op zonnepanelen logischerwijs afgebouwd. De panelen verdienen zichzelf razendsnel terug. Kortom, zonnepanelen zijn winstgevend.

5: Subsidie is nodig om zonnepanelen rendabel te maken

Eerder waren zonnepanelen nog zeer inefficiënt. Gelukkig hebben technologische sprongen geleid tot zeer efficiënte energieomzetters. Door deze hoge efficiëntie en het goedkoper worden van de panelen, zijn zonnepanelen inmiddels ook zonder subsidie al rendabel. De terugverdientijd met subsidie is wel lager dan zonder subsidie. Maar dit verschil is anno 2021 slechts een kwestie van enkele maanden. Dit verschil zal in de toekomst nog meer verwaarloosbaar worden. Dit komt ook door de afbouw in de subsidie. De hoofdreden van het afbouwen van subsidies is zeer duidelijk. Zonnepanelen zijn zo rendabel dat subsidie niet meer nodig is om een uiterst aantrekkelijke investering te maken.

Twijfels over zonnepanelen verdwijnen steeds meer. Gelukkig maar, want het is een van de meest duurzame manieren om de toekomst in te gaan. Helaas bestaan er nog altijd misvattingen over zonnepanelen. We hopen dat we die misvattingen weg hebben genomen met dit artikel. 

Heb jij een vraag over zonnepanelen? Of ben je benieuwd naar wat een zonnestroominstallatie voor jouw pand kan betekenen? Vraag een adviesrapport op maat aan!

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt