Vermogenssturing met Realtime Interface (RTI): wat is het en waarom is het nodig?

Ben je een projectontwikkelaar en hou je je bezig met zonnestroominstallaties met een vermogen van meer dan 1 MW? Dan ben je sinds 1 januari 2024 verplicht om een zogenaamde Realtime Interface (RTI) te installeren. Maar wat dit precies is, en waarom het nodig is? Dat lees je in dit artikel.

Wat is de Realtime Inferface (RTI)?

De Realtime Interface is bedacht door Netbeheer Nederland, de vereniging waar alle elektriciteit- en gasnetbeheerders van Nederland bij aangesloten zijn. Dat deden ze niet alleen, want ook marktpartijen en andere stakeholders in de Nederlandse energiesector waren erbij betrokken. De RTI is een technische specificatie, zodat betrokken partijen er binnen deze specificatie zelf invulling aan kunnen geven.

De RTI is ontwikkeld omdat het elektriciteitsnet in Nederland steeds zwaarder belast wordt, en netbeheerders dit veilig in goede banen willen leiden. Er wordt meer en meer duurzame energie opgewekt en teruggeleverd, en bovendien verbruiken we met z’n allen steeds meer stroom. Dit kan in sommige gevallen leiden tot acute netcongestie, oftewel een acute overbelasting van het elektriciteitsnet. Dit zorgt voor allerlei problemen, en die we moeten voorkomen.

Heel simpel gezegd kunnen netbeheerders installaties met een RTI in real-time controleren en direct beperken als de situatie daarom vraagt. Dus als er acute netcongestie dreigt te ontstaan, kan een netbeheerder een zonnestroominstallatie van meer dan 1 MW direct terugschakelen om de leveringszekerheid in de omgeving te garanderen.

Voordelen van de Realtime Interface

Hoewel het misschien een beetje vreemd klinkt dat de netbeheerder zomaar jouw grote zonnestroominstallatie kan uitzetten, heeft het onder de streep voor iedereen voordelen.

Als je de capaciteitskaart bekijkt, zie je dat praktisch het hele land oranje of rood gekleurd is. Dit betekent dat er nauwelijks of geen ruimte op het elektriciteitsnet is. Het directe gevolg is dat veel ondernemers ‘nee’ te horen krijgen als ze een uitbreiding of verzwaring van hun aansluiting vragen en op een wachtlijst terecht komen.

Netbeheerders bouwen hier voor zichzelf een veilige marge in, omdat ze natuurlijk willen voorkomen dat het net overbelast raakt en de levering stokt. Met behulp van de RTI kunnen netbeheerders deze veilige marges verkleinen. Omdat ze met de RTI veel meer inzicht en betere controle krijgen over energiestromen en aansluitingen, kunnen ze de ingebouwde reservecapaciteit namelijk eerder vrijgeven. 

Een ander voordeel is dat zonnestroominstallaties op andere momenten juist weer meer stroom mogen leveren dan eerder afgesproken. Op dit moment zijn de netaansluitingen van dit soort installaties vaak beperkt tot 50-70% van het piekvermogen. Ziet een netbeheerder dankzij de RTI dat er meer ruimte is dan verwacht, dan kan hij een signaal afgeven dat zonnestroominstallaties tijdelijk meer kunnen opwekken. Zo profiteert iedereen uiteindelijk van de RTI.

Gecertificeerd endpoint

Concreet betekent dit dat je met een zonnestroominstallatie met een opwek tussen de 1 en 50 MW een gecertificeerd customer endpoint moet hebben. Dit stukje techniek zorgt ervoor dat je voldoet aan de eisen van de RTI. Er zijn op dit moment drie goedgekeurde RTI-producten voor klanten op de markt. Bij de ontwikkeling van zonnestroominstallaties die onder de verplichting van de RTI vallen, zorgt Zonnestroom Nederland uiteraard dat er aan alle eisen voldaan wordt.

Wil je profiteren van zakelijke zonnestroom zonder dat je zelf omkijken hebt naar alles wat erbij komt kijken? Vraag een gratis adviesrapport op maat aan en ontdek wat we voor je kunnen doen. 

mockup businesscase zonnepanelen 2024 693x1024

Download gratis e-book ‘Businesscase van zakelijke zonnepanelen’

check Hoe de businesscase voor zakelijke zonnepanelen tot stand komt
check De belangrijke inkomstenstromen
check Welke stappen je moet zetten voor een optimaal rendement
check De rol die dynamische energie kan spelen in de businesscase