Uit deze onderdelen bestaat je zakelijke energietarief

We weten allemaal dat het geld kost om stroom te gebruiken. Wanneer we lampen uitzetten, overbodige apparaten het huis uit doen en duurzame verlichting kiezen, doen we dit niet alleen met het oog op duurzaamheid, maar ook met het oog op onze portemonnee. Iedere kWh kost namelijk geld, volgens Milieu Centraal gemiddeld zo’n 22,5 cent. Dat is nog exclusief de vaste kosten van je energiebedrijf en netbeheerder. Maar waar bestaat dat zakelijke energietarief nu precies uit? In dit artikel alles over de onderdelen van de stroomprijs die jouw bedrijf betaalt.

Onze partner ELIX levert groene stroom tegen kostprijs. Zo betaal je nooit teveel.

Opbouw stroomprijs

We beginnen met de prijs voor stroom. Die bestaat uit 4 verschillende posten: de variabele leveringskosten, de vaste leveringskosten, de netbeheerkosten en de vermindering energiebelasting. We lichten ze kort toe:

Variabele leveringskosten

Deze kosten betaal je per kWh en bestaan uit het kale leveringstarief, overheidstoeslagen en btw. Alleen het kale leveringstarief is afhankelijk van je energieleverancier, de rest wordt door de overheid vastgesteld.

Vaste leveringskosten

Deze vaste kosten betaal je per jaar aan je energieleverancier, die de hoogte van dit bedrag bepaalt.

Netbeheerkosten

Deze kosten betaal je per jaar aan je netbeheerder en bestaan uit een periodieke aansluitvergoeding, een capaciteitstarief en een meettarief. Overstappen naar een andere netbeheerder om de kosten te drukken heeft geen zin, want er is altijd maar 1 netbeheerder actief per regio.

Vermindering energiebelasting

Deze kosten worden jaarlijks in mindering gebracht op je energierekening, omdat de overheid vindt dat je een bepaalde hoeveelheid stroom nodig hebt om te leven.

Zoals je ziet, staat een groot gedeelte van je stroomprijs vast. Dat de bedragen op je energierekening toch zo fluctueren, is vaak het resultaat van een aangepaste overheidstoeslag: de energiebelasting.

Energiebelasting

Door energie te gebruiken, belast je het milieu. De overheid wil het verbruik van energie daarom ontmoedigen. Hiervoor hebben ze de energiebelasting in het leven geroepen. Dit is een overheidstoeslag die je per kWh stroom betaalt. Omdat er steeds meer groene stroom op het elektriciteitsnet komt, heeft de overheid de energiebelasting op stroom verlaagd. De energiebelasting op het milieuvervuilende aardgas, daarentegen, is juist verhoogd. Waar je in 2019 nog €0,09863 per kWh aan energiebelasting betaalde, is dat in 2020 €0,09770 per kWh, bij een verbruik onder de 10.000 kWh. Voor aardgas betaal je €0,33307 per m3 bij een verbruik onder de 5.000 m3).

Of je dit jaar meer geld kwijt bent aan je energierekening, hangt dus mede af van de overheidsmaatregelen. Toch kun je ook zelf knopen doorhakken. Door voor een zonnestroominstallatie te kiezen, voorzie je in je eigen energiebehoefte én ben je duurzaam bezig. Geen gezeur meer met energierekeningen en toeslagen. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan vrijblijvend een adviesrapport op maat aan!

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt