Solar carports: zo werken zonnepanelen boven je parkeerterrein

We zagen ze eerst alleen bij tankstations: snellaadstations waarmee elektrische auto’s binnen 30 minuten weer tot 80% worden opgeladen. Maar sinds enkele jaren wordt hetzelfde idee ook toegepast bij parkeerterreinen. Er wordt een overdekking van zonnepanelen en laadpalen aangebracht, die zowel de elektrische auto’s als de eigenaar van de installatie van stroom voorzien. Zo’n parkeerterrein noemen we een ‘solar carport’. Waar bestaat een solar carport uit? Wat zijn de voordelen van zo’n parkeerterrein? In deze blog vertellen we je er alles over.

Solar carports: multifunctioneel grondgebruik

Steeds meer weilanden worden gebruikt om grote zonneweides aan te leggen. Een groot veld zorgt al snel voor een vermogen van een aantal megawattpiek. Dat is natuurlijk erg mooi voor het verduurzamen van ons land, maar tegelijkertijd kleeft er ook een nadeel aan: de grond kan namelijk niet meer gebruikt worden voor andere doeleinden. Dit probleem wordt opgelost met solar carports: de zonnepanelen worden op een stellage gebouwd, waardoor ook de ruimte onder de panelen te gebruiken is. Misschien niet zo geschikt voor schapen en koeien, maar perfect om auto’s onder te parkeren en ondertussen duurzame stroom op te wekken. Daarnaast kun je ook eenvoudig laadpalen toevoegen aan de installatie, waarmee elektrische auto’s opgeladen kunnen worden. Je grond wordt dubbel gebruikt, een echte win-winsituatie.

Integrale oplossing voor verduurzaming

Naast het voordeel van multifunctioneel grondgebruik, zorgt een solar carport ook voor een duurzaam bedrijf en duurzaam karakter. En dat is maar goed ook, want duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Waar sommige bedrijven alleen voor een zonnestroominstallatie kiezen, sla je met een solar carport 2 vliegen in 1 klap. Met de laadpalen stimuleer je namelijk ook het gebruik van elektrische auto’s. De zonnepanelen laden de auto’s duurzaam op, terwijl de overgebleven groene stroom naar je bedrijf wordt doorgesluisd. Wanneer de zon niet schijnt, kan groene stroom van het net of uit batterijen gebruikt worden.

zonne carports solar zonnepanelen

Oriëntatie van de zonnepanelen

Er lijken alleen maar voordelen, maar solar carports vragen wel om de juiste aanpak. Bij een standaard veldopstelling staat het de installateur vrij de oriëntatie van zonnepanelen te kiezen, maar bij parkeerterreinen is dat een ander verhaal. De oriëntatie van de panelen wordt hier bepaald door de bestaande parkeerplaatsen, rijbanen en lantaarnpalen. Dit vereist een grondige voorstudie. Een goede installateur weet hoe dit aangepakt moet worden. Hij kiest de juiste onderconstructie met zo min mogelijk palen. Zo blijft er onder de overkapping genoeg ruimte voor parkeerplaatsen, terwijl de zonnepanelen onder de juiste hoek het zonlicht opvangen. 

Meer weten?

Denk je dat een solar carport een geschikte oplossing is voor jouw bedrijf? Dan denken we graag met je mee! In een vrijblijvend adviesrapport op maat rekenen we de businesscase voor je uit. Natuurlijk kijken we dan ook naar andere toepassingen van zakelijke zonnepanelen voor jouw bedrijf, zoals een zonnestroominstallatie op het dak.

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt