SDE++: de voordelen en nadelen van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaat-transitie

Met de SDE++ subsidie heeft de overheid een regeling bedacht waarmee het voor grotere bedrijven heel interessant wordt om een zakelijke zonnestroominstallatie te laten bouwen. De SDE++ is een exploitatiesubsidie, wat betekent dat je subsidie krijgt over de energie die je met je zakelijke zonnepanelen opwekt. De SDE++ subsidie heeft veel voordelen, maar ook wat nadelen. In dit artikel zetten we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen SDE-subsidie

De 3 grootste voordelen van de SDE++ zijn: de lange looptijd, het aantrekkelijke financiële plaatje en het feit dat je bijdraagt aan een beter milieu.

Lange looptijd: 15 jaar vergoeding

De SDE-subsidie heeft een behoorlijk lange looptijd. Wie de subsidie toegekend krijgt, weet zeker dat hij de komende 15 jaar een vergoeding krijgt op het opwekken van energie. Dit is na toekenning een gegarandeerd potje wat voor je klaarstaat met dezelfde zekerheid en betrouwbaarheid als een staatslening. Een garantie van de staat, waar je als ondernemer 15 jaar op kunt vertrouwen en bouwen.

Door de lange looptijd komt het in de praktijk regelmatig voor dat je je investering al hebt terugverdiend, terwijl de subsidie nog doorloopt. Stel dat je je zakelijke zonnestroom-installatie na 5 jaar al hebt terugverdient, dan heb je nog steeds recht op 10 jaar SDE++.

Goed voor je portemonnee

De SDE-subsidie maakt het investeren in zakelijke zonnepanelen financieel gezien heel aantrekkelijk. Als je kijkt naar een zonnestroominstallatie die zo’n 659.000 kWh per jaar oplevert, dan is de investering zo’n € 500.000,-. Via de SDE-subsidie krijg je over de looptijd van 15 jaar zo’n € 320.000,- terug. Zelfs als je de kosten voor de verzekering, het onderhoud en de reiniging van je installatie meerekent, blijft een zonnestroominstallatie met SDE-subsidie een gouden greep.

Daarnaast bespaar je op je eigen energiekosten. Als je uitgaat van een energieprijs van 7 cent per kWh, is dat in dit voorbeeld € 46.130,- per jaar.

De subsidie en de besparing op je energiekosten leveren je over een periode van 15 jaar dus € 1.011.950,- op. Trek je daar je originele investering vanaf, dan hou je alsnog ruim een half miljoen euro over! Maak hier een voorbeeldberekening.

De businesscase is veel gevallen het meest gunstig wanneer de opgewekte energie afgestemd wordt op het eigen verbruik. Anders gezegd: als je de energie die je zelf opwekt ook zelf gebruikt. Dan ontvang je namelijk én SDE én je vermijdt je dure stroominkoop uit het energienet.

Toch ligt het nog wel wat genuanceerder. Je krijgt namelijk de meeste subsidie als je de opgewekte stroom teruglevert aan het net. Maar in dat geval bespaar je niet op je eigen energiekosten, die het juist zo aantrekkelijk maken. Het is belangrijk bij de businesscase voor jouw bedrijf rekening te houden met beide factoren, zowel de SDE-subsidie als de vermeden stroomkosten.

Beter voor het milieu

Last but not least: door te investeren in een zakelijke zonnestroominstallatie, draag je je steentje bij aan een beter milieu. Duurzame energie opwekken is op dit moment nog duurder dan grijze stroom. De SDE++ heft dit verschil op, omdat de overheid je dit verschil terugbetaalt. Met een zonnestroominstallatie wek je je eigen duurzame energie op, zodat er minder gore kolenstroom geproduceerd hoeft te worden.

Nadelen SDE-subsidie

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Dat zei Johan Cruyff al over voetbal, maar het geldt ook voor de SDE-subsidie. De 3 grootste nadelen van de SDE-subsidie zijn dat de aanvraag behoorlijk wat tijd kost, dat er variatie plaats kan vinden in het correctiebedrag en dat het verzwaren van je stroomaansluiting soms veel geld kost. Dat laatste hoeft alleen als je nu nog geen grootverbruikaansluiting hebt.

De SDE++ aanvragen kost veel tijd

SDE-subsidie aanvragen is niet per definitie moeilijk, maar het kost wel veel tijd als je er geen ervaring mee hebt. Zeker bij installaties van meer dan 0,5 MW, omdat je dan veel voorbereiding, documentatie en een haalbaarheidsstudie moet aanleveren. Daarnaast moet je tegenwoordig ook afstemmen met je regionale netbeheerder, voordat je SDE-subsidie aanvraagt voor zakelijke zonnepanelen.

Elk jaar worden er heel veel aanvragen afgekeurd op basis van procedurele of inhoudelijke fouten in de aanvraag. Omdat er maar één toekenningsronde per jaar is, kan dat grote gevolgen hebben.

Daarbij zijn nogal wat boefjes op de markt van zakelijke zonnepanelen, die proberen over jouw rug geld te verdienen met jouw subsidieaanvraag. Partijen die bijvoorbeeld niet duidelijk zijn over het feit dat ze een bepaald percentage van de subsidie van je vragen als je uiteindelijk de zonnepanelen niet door hen maar door een ander bedrijf wilt laten plaatsen.

Dit kost je in sommige gevallen duizenden euro’s, wat natuurlijk slecht nieuws is voor je rendement.

Als je niet zelf je SDE-subsidie wilt aanvragen, dan raden we je aan om een betrouwbare partij te zoeken die je daarbij helpt. Spreek van tevoren af wat de kosten van de aanvraag zijn of spreek een no-cure-no-pay af.

Variatie in het correctiebedrag

De SDE-subsidie bestaat uit een basisbedrag en een correctiebedrag. Het basisbedrag wordt bij toekenning van de subsidie vastgezet op het bedrag waar je op aangevraagd hebt en is voor 15 jaar gegarandeerd. Dit bedrag is gelijk aan de kosten om hernieuwbare energie te produceren.

Op het basisbedrag wordt een correctiebedrag in mindering gebracht. Het correctiebedrag is gebaseerd op de marktwaarde van duurzame energie op de energiemarkt. Het wordt periodiek bepaald aan de hand van de marktomstandigheden, waardoor het behoorlijk fluctueert.

Een hogere duurzame energieprijs betekent dat je minder subsidie krijgt, maar ook dat je geproduceerde energie meer geld oplevert. Een lagere duurzame energieprijs betekent dat je meer subsidie krijgt, maar minder geld voor de opgewekte energie ontvangt. Dit kun je zien als communicerende vaten. Is de stroomprijs in een periode hoog, dan ontvang je minder subsidiebijdrage per opgewekte kWh. Maar tegelijkertijd brengt de opgewekte zonne-energie wel meer geld op. En andersom: bij een lagere stroomprijs gaat de subsidiebijdrage omhoog en brengt de zelf opgewekte stroom ook minder op. Dit systeem werkt inmiddels heel behoorlijk, maar het biedt misschien niet de zekerheid die je wenst.

Hoge kosten voor verzwaring van de aansluitwaarde

Je kunt alleen SDE-subsidie krijgen als je een grootverbruikaansluiting hebt. Dat is een aansluiting van meer van 3 x 80 ampère. Heb je die niet, dan kun je die laten aanleggen. Dit kan een behoorlijke kostenpost zijn. Je netbeheerder moet in veel gevallen namelijk een nieuwe kabel trekken. Voor een paar meter kost dat al snel € 5000,-. In sommige gevallen loopt dat bedrag op tot meer dan € 500.000,-.

Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Wij vinden van wel en eigenlijk is iedereen het daar ook wel over eens. Voor grootzakelijke aansluitingen van meer dan 3 x 80 ampère is de SDE-subsidie een geweldige vondst. Je zag in het voorbeeld al dat je in 15 jaar tijd ruim € 500.000,- kunt verdienen, terwijl je tegelijkertijd voor een beter milieu zorgt. Dat noemen wij een win-win-situatie! Zo, dan zijn alle voor- en nadelen van SDE++ op een rij.

Heb je vragen over de SDE++ of wil je hulp bij de aanvraag ervan? Lees ons e-book over de SDE++ subsidie en neem even contact met ons op. We helpen je graag verder! Ook kan je bij ons altijd terecht voor een vrijblijvend adviesrapport. Zo weet je meteen waar je aan toe bent!

Meer weten over de SDE++? Luister nu naar de podcast!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden