Kun je bij het verhuren van je dak zelf de stroom gebruiken?

Je dak verhuren voor zonnepanelen is in vele opzichten een goede keuze: je krijgt een aantrekkelijke vergoeding, een hoger energielabel, een hogere BREEAM-certificering en draagt bij aan een betere toekomst voor de wereld. En dat zonder kopzorgen over een eigen investering. Toch zitten er wel verschillen tussen het installeren van een zonnestroominstallatie en het verhuren van je dak voor een zonnestroominstallatie. In dit artikel geven we antwoord op de vraag of je bij het verhuren van je dak zelf de stroom kunt gebruiken die de installatie opwekt.

Teruglevering aan het net

Normaal gesproken komt er alleen elektriciteit van het elektriciteitsnet jouw kant op. Maar als je een zakelijke zonnestroominstallatie op je bedrijfsdak hebt, kan er ook tweerichtingsverkeer ontstaan. De zonnestroom die niet direct verbruikt wordt, gaat dan het elektriciteitsnet op. Teruglevering noemen we dat. Bedrijven met een eigen zonnestroominstallatie bij hun pand, verbruiken vaak een groot deel van de zonnestroom direct zelf en leveren het deel dat ze niet nodig hebben terug aan het net tegen een terugleververgoeding.

In een situatie waarbij je het dak van je bedrijfspand verhuurt voor zonnepanelen, gaat dit net even anders. We gaan bij dakhuur namelijk uit van volledige teruglevering. Alle zonnestroom die de zonnestroominstallatie op jouw verhuurde dak opwekt, gaat dan het elektriciteitsnet op. Dat is de basis van het adviesrapport op maat dat we opstellen voor bedrijven die met dakhuur winstgevend willen verduurzamen zonder te investeren.

Wil jij bij het verhuren van je dak liever zelf de stroom gebruiken? Dan wijzen we je natuurlijk niet zomaar de deur. We kijken in een vrijblijvend adviesgesprek met je mee naar wat er mogelijk is in jouw specifieke en bespreken de opties met je.

Garantie van Oorsprong

Een voorbeeld van zo’n optie om bij het verhuren van je dak zelf de stroom te gebruiken, is het opkopen van de ‘Garantie van Oorsprong’-certificaten (GvO’s). Een GvO toont aan dat er in 1 jaar tijd door een duurzame energiebron 1000 kWh aan energie opgewekt is. Dus als de zonnestroominstallatie op jouw dak in 1 jaar 100.000 kWh opgewekt heeft, staan daar 100 GvO’s tegenover. Deze GvO’s kun je opkopen. Door de GvO’s van de installatie op jouw verhuurde dak op te kopen, kun je bij het verhuren van je dak indirect je eigen stroom gebruiken. In overleg kunnen we de kosten van deze GvO’s in mindering brengen op de jaarlijkse huur.

Dakhuur versus zelf investeren

De afgelopen jaren heeft de markt van zakelijke zonnepanelen niet stilgestaan. De prijzen zijn gedaald en de besparing op je energiekosten juist gegroeid. Tuurlijk, het is nog steeds best een investering, maar inmiddels wel eentje die je gemakkelijk terugverdient. Bij veel bedrijven die dakhuur overwegen omdat zelf investeren een brug te ver is, blijkt de investering toch binnen handbereik te liggen. In zo’n geval kunnen we je met een gerust hart adviseren om voor de investering te gaan. Ons gratis adviesrapport op maat helpt je daarin een weloverwogen keuze te maken. Hierin laten we je zien hoe de investering eruit ziet, wat erbij komt kijken en geven we je inzicht in het rendement en de terugverdientijd van je investering.

Meer weten?

Een zakelijke zonnestroominstallatie levert je eigenlijk sowieso voordelen op. Ook als je kiest voor het verhuren van je dak waarbij je zelf de stroom niet gebruikt. Je draagt bij aan een duurzame wereld én verdient aan de verhuur. Een win-win situatie! Hoe we die dakhuur verder vormgeven en of er manieren zijn waarop je bij het verhuren van je dak zelf de stroom kunt gebruiken, brengen we graag voor je in kaart.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan een gratis adviesrapport op maat aan! Meer weten over dakhuur? Dan kun je ook ons e-book downloaden.

ebook dakhuur cover 1 749x1024

Download gratis e-book ‘Je dak verhuren voor zonnepanelen’

check Verduurzamen zonder investeren
check Grote stap naar duurzame bedrijfsvoering
check Vergoeding voor het verhuren van je dak
check Hoe we alles regelen