Kun je bij het verhuren van je dak zelf de stroom gebruiken?

Je dak verhuren voor zonnepanelen is in vele opzichten een goede keuze: je krijgt een aantrekkelijke vergoeding, een hoger energielabel, een hogere BREEAM-certificering en draagt bij aan een betere toekomst voor de wereld. En dat zonder kopzorgen over een eigen investering. Toch zitten er wel verschillen tussen het installeren van een zonnestroominstallatie en het verhuren van je dak voor een zonnestroominstallatie. In dit artikel geven we antwoord op de vraag of je bij het verhuren van je dak zelf de stroom kunt gebruiken die de installatie opwekt.

Teruglevering aan het net

Normaal gesproken is er eenrichtingsverkeer in je meterkast: er komt stroom in, maar er gaat geen stroom uit. Sinds de eerste zonnepanelen is hier verandering in gekomen. Die wekken in de zomermaanden soms meer stroom op dan dat er in het pand gebruikt wordt. Het zou zonde zijn als we deze stroom zouden laten weglekken. Daarom is er bij zonnestroominstallaties tweerichtingsverkeer: er komt stroom in, maar er gaat ook stroom uit. In de wintermaanden komt er soms stroom van het net in, in de zomermaanden gaat er soms stroom van de zonnestroominstallatie uit. De uitgaande stroom noemen we teruggeleverde stroom.

Bij ons adviesrapport op maat gaan we uit van volledige teruglevering op het net. De stroom die de zonnestroominstallatie op het verhuurde dak opwekt, gaat dan volledig naar het openbare net. Wil je de stroom toch liever gebruiken? In ons adviesgesprek kunnen we andere opties bespreken.

Garantie van Oorsprong

Een van de opties is het opkopen van de ‘Garantie van Oorsprong’-certificaten (GvO’s). Met deze certificaten wordt aangetoond dat er in 1 jaar tijd door een duurzame energiebron 1000 kWh aan energie is opgewekt. Dus als een zonnestroominstallatie in 1 jaar 100.000 kWh heeft opgewekt, staat dit gelijk aan 100 GvO’s. Je kunt de GvO’s van de installatie op jouw dak opkopen, om zo indirect je eigen stroom te gebruiken. In overleg kunnen we de kosten van deze GvO’s in mindering brengen op de jaarlijkse huur.

Meer weten?

Een zonnestroominstallatie op je dak is voordelig: je helpt mee aan een duurzame wereld én verdient aan de verhuur. Een win-win situatie! En we kunnen altijd overleggen over het zelf gebruiken van de stroom die we opwekken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan een gratis adviesrapport op maat aan! Meer weten over dakhuur? Dan kun je ook ons e-book downloaden of bekijk onze gratis webinar!

ebook dakhuur cover 1 749x1024

Download gratis e-book ‘Je dak verhuren voor zonnepanelen’

check Verduurzamen zonder investeren

check Grote stap naar duurzame bedrijfsvoering

check Vergoeding voor het verhuren van je dak

check Hoe we alles regelen