Interesse of een vraag? Bel direct met onze experts via 085-0655480

Is er genoeg SDE++ budget?

De voorjaarsronde van de SDE+ 2019 zit er weer op! De toekenningen zijn nog niet bekend, dus zit je waarschijnlijk nog flink in spanning als je hebt aangevraagd. Is er voldoende SDE-budget? Het totale subsidiebedrag is voor 2019 vastgesteld op € 10 miljard euro. Dat bedrag wordt verdeeld over de voorjaars- en najaarsronde. Het is € 2 miljard minder dan vorig jaar, maar de productie van herbruikbare energie is ook goedkoper geworden.

Dat is hoe de SDE++ in elkaar zit: zakelijke zonnepanelen worden goedkoper, dus kan de subsidie wat omlaag. De SDE-subsidie blijft gelukkig hoog genoeg om investeringen in zonne-energie rendabel te maken. Toch kan het zijn dat je geen SDE-subsidie toegekend krijgt: omdat je aanvraag niet goedgekeurd is, of omdat er niet voldoende SDE-budget is in deze ronde. Wat doe je dan?

sde najaar 2018 300x132

Zakelijke projecten met zonnepanelen kregen in het najaar 2018 veruit de meeste subsidie.

Aanvraag niet correct?

SDE aanvragen voor zakelijke zonnepanelen is niet moeilijk, maar moet wel goed gebeuren. De RvO krijgt meestal te veel aanvragen binnen, dus filteren ze de aanvragen eerst op correctheid. Het minste wat je moet doen, is dus zorgen voor een feitelijk juiste aanvraag. En je moet voldoen aan alle eisen die er door de RvO gesteld worden, zoals een grootverbruikersaansluiting voor je bedrijf.

Te weinig SDE++ budget?

Het subsidiebedrag wordt elke ronde toegekend in 3 fases. Bij elke fase hoort een fasebedrag. In fase 1 is dat het laagst en krijg je dus de minste subsidie. In fase 3 is dat precies andersom, fase 2 hangt er tussenin. In dit rekenmodel zie je wat dat kan betekenen voor je aanvraag.

Bij het aanvragen van de SDE++ geef je aan op welk fasebedrag je wilt inschrijven. De laagste bedragen, die in fase 1, worden als eerste toegekend. Je krijgt dan minder subsidie, maar de kans dat je subsidie krijgt is wel veel groter. Hierdoor ontstaat concurrentie ‘op basis van bijdragen aan de doelstelling: de energietransitie naar een klimaatneutraler land’, aldus minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat.

Vorig jaar werd er in de voorjaarsronde ‘slechts’ €5,3 miljard van de totaal beschikbare € 6 miljard aangevraagd. Iedereen die een correcte aanvraag heeft ingediend, kreeg de subsidie dus toegekend.

In de najaarsronde van 2018 was dat niet het geval. Er werd voor bijna € 1 miljard te veel subsidie aangevraagd. Dat betekende voor veel bedrijven een flinke teleurstelling. Omdat de populariteit van zakelijke zonnepanelen en de SDE-subsidie alleen maar toeneemt, is de kans groot dat er ook in de voorjaarsronde 2019 te weinig budget is voor het aantal aanvragen.

Wat kun je doen?

Natuurlijk kun je het beste eerst even afwachten of jouw aanvraag is toegekend. Niet? Of heb je überhaupt nog geen aanvraag ingediend? Dan is het verstandig al in een vroeg stadium na te denken over de tactiek die je hanteert in de najaarsronde. Kijk kritisch naar je businesscase om te zien welk subsidiebedrag je minimaal nodig hebt. Bedenk daarna welk risico je wilt lopen: gok je erop dat je een toekenning krijgt bij het hoogste fasebedrag? Of ga je voor meer zekerheid en teken je in op een lager fasebedrag?

Als je ons om advies vraagt, kijken we altijd naar jouw specifieke situatie en de marges die je hebt. Dan komen we met een biedingsstrategie op maat, waarmee de kans het grootst is dat je het subsidiebedrag krijgt dat jouw businesscase nodig heeft. Om te beginnen vraag hier vrijblijvend jouw adviesrapport-op-maat aan, zodat je weet wat zakelijke zonnepanelen voor jou kunnen betekenen! 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book “Subsidie Zakelijke Zonnepanelen”

check Hoe jij 10 tot 20% rendement realiseert
check Hoe jij bespaart op je energierekening met een zonnestroominstallatie
check Hoe jij een grote stap zet in een duurzame bedrijfsvoering