Hoeveel energie levert de zon? De zon in cijfers
Al miljoenen jaren houdt de zon ons warm en in leven. Ze zorgt voor warmte, seizoenen en energie voor planten, organismen en dieren. Ook zonnepanelen zijn sinds een aantal decennia afhankelijk van de zon. Maar wat voor energie levert de zon precies, en hoeveel? En hoe beïnvloedt de werking van de zon de hoeveelheid zonne-energie die beschikbaar is? In dit artikel lees je alles over de zon als energiebron.
Energie van de zon
De zon is onze beste energieleverancier. De hoeveelheid zonne-energie die de aarde bereikt, is namelijk 9000 keer zo groot als onze totale energiebehoefte. Deze zonne-energie komt in de vorm van licht, en omvat naast zichtbaar licht ook infrarode en ultraviolette straling, wat onzichtbaar is. Dit licht ontstaat door kernfusie in de zon, en doet er acht minuten over om op aarde te komen. Omdat de zon zo groot is, de aarde past er meer dan een miljoen keer in, heeft de straling een hoge intensiteit: 1368 W/m2. Deze zogenaamde ‘zonneconstante’ geeft aan hoeveel zonne-energie (1368 J) er per seconde op een bepaald oppervlakte (1 m2) valt.
Zon op aarde
De daadwerkelijke intensiteit van de zonnestraling verschilt per plek op aarde. De zonneconstante geldt namelijk voor een oppervlakte dat haaks staat op de zonnestraal. Zo is de intensiteit van de zonnestraling op de evenaar alleen 1368 W/m2 op 21 maart en 21 september, aangezien de zon op die dagen precies boven de evenaar staat. Op andere dagen is de intensiteit minder. Ook de locatie op aarde heeft invloed op de intensiteit van de straling. Hoe noordelijker we gaan, hoe schuiner het zonlicht op het aardoppervlak valt, en hoe lager de intensiteit is. In Nederland is de zoninstraling dus lager dan in bijvoorbeeld Marokko. Dit kun je goed zien op een instralingskaart. Hoe roder, hoe intenser de zonnestraling.
Bron: SolarGis
Zon en zonnepanelen
Sinds de eeuwwisseling is het particulier gebruik van zonnepanelen explosief toegenomen. Je ziet ze in alle landen en op alle plekken: op daken, velden, heuvels en voertuigen. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat ze een onuitputtelijke energiebron gebruiken. Toch is dit ook een nadeel: de opbrengst van zonnepanelen is net zo variabel als de zoninstraling. Op plekken waar de zoninstraling hoog is, zoals Marokko, is het rendement van de panelen wel 15% hoger dan in Nederland. Zelfs op plekken in Nederland verschilt de jaarlijkse hoeveelheid zoninstraling, en daarmee het rendement van de zonnepanelen. Zo schijnt de zon aan de westkust van het land bijvoorbeeld een stuk meer dan aan onze oostgrens.
Bron: KNMI
Aan de variabele zoninstraling kunnen we niks doen. Aan de kwaliteit van zonnepanelen wel. Hoe rendabeler een paneel is, hoe meer zonne-energie daadwerkelijk omgezet wordt in elektriciteit. Bij Zonnestroom Nederland werken we met de nieuwste panelen, zodat je zonnestroominstallatie altijd top-notch is. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan vrijblijvend een adviesrapport op maat aan!