Hoe verloopt de realisatie van een zakelijke zonnestroominstallatie?

Stap 1: Je wilt duurzamer ondernemen en je stroomkosten verlagen

Het begint bij interesse in zakelijke zonnepanelen. Daarom doe je onderzoek en heb je advies ingewonnen. Vraag je ons om advies, dan krijg je een rapport op maat. Onze bouwkundigen hebben daarin uitgewerkt hoe een zonnestroominstallatie op jouw bedrijfsdak eruit kan zien, wat het moet kosten en wat het je gaat opleveren.

Heb je het adviesrapport gelezen, dan nemen we het graag eens samen met je door. 1 van onze experts komt langs om toelichting te geven, je vragen te beantwoorden en eventuele vervolgstappen te bespreken. We nemen natuurlijk ook graag even een kijkje op je dak.

Stap 2: De financiën

Zie je het met ons zitten, dan gaan we kijken naar het kostenplaatje. Misschien is het mogelijk om een subsidie zoals de SDE++ aan te vragen, al wordt dit steeds minder belangrijk. Een zonnestroominstallatie voor bedrijven geeft ook zonder subsidie steeds vaker een heel gunstig rendement.

Zodra we de details van de zonnestroominstallatie uitgewerkt hebben, stellen we een offerte op. Je kunt de installatie natuurlijk van ons kopen, maar je kunt ook je dak verhuren. Koop je, dan ben je direct eigenaar en profiteer je maximaal van het rendement. Met het verhuren van je dak ontvang je jaarlijks een bedrag voor de verhuur, wordt je bedrijfspand duurzamer en ben je over 20 jaar alsnog eigenaar. We werken beide opties graag voor je uit. Is de offerte akkoord en hebben we een eventuele SDE- beschikking? Dan gaan we bouwen. 

Stap 3: De bouw

De bouw begint met de technische voorbereiding en het uitwerken van de details in de bouwtekeningen. We maken onder andere een stringplan, single line diagram en ballastplan.

In het stringplan staat hoe de panelen met elkaar verbonden worden, in serie of parallel. Dat hangt af van de situatie op jouw dak. Het single line diagram is de blauwdruk voor je installatie en geeft de installateur de juiste instructies over het gebruik van het juiste materiaal en waar de bekabeling en omvormer geplaatst worden. Het ballastplan zorgt ervoor dat de panelen veilig op dezelfde plek blijven liggen, aangezien ze niet aan het dak gemonteerd worden. Dit gebeurd met behulp van ballasttegels die fungeren als contragewicht. Het benodigde contragewicht hangt af van de locatie van het gebouw. Zodra alles uitgedacht en doorberekend is, kan de realisatie van de zonnestroominstallatie beginnen. 

Onze bouwploegen zijn gespecialiseerd in grotere aantallen panelen, we richten ons specifiek op bedrijfsdaken waar meer dan 400 panelen op geplaatst kunnen worden. We hebben de ontwikkeling van dit soort grote projecten erg efficiënt ingericht, waardoor de bouw van een gemiddeld project slechts 3 tot 6 weken duurt.

Stap 4: Onderhoud, monitoring en genieten

Zodra de bouw klaar is en de zonnepanelen liggen, beginnen ze meteen met het opwekken van zonnestroom. Maar dat betekent niet dat de samenwerking met Zonnestroom Nederland voorbij is: na de realisatie van de panelen blijven wij de installatie monitoren om te garanderen dat de panelen optimaal presteren. Ook zorgen we ervoor dat de panelen goed onderhouden worden. Om de installatie optimaal te laten presteren, zorgen we ervoor dat ze jaarlijks een check-up krijgen. Je kunt van tevoren in het offertetraject aangeven welk servicecontract je wilt, dus je krijgt niet te maken met onverwachte kosten. Daarnaast bieden wij ook ook onze zelf ontwikkelde Energy Signage. Dit is een narrowcasting-service waarmee je real-time ziet wat er opgewekt wordt door de panelen op het dak van je bedrijf. 

Benieuwd naar de situatie voor jouw bedrijf? Dan beginnen we graag met stap 1: het opstellen van een advies op maat! Bekijk hiervoor de website van Zonnestroom Nederland.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden