Hoe vergelijk ik offertes voor zakelijke zonnepanelen?

Als je nadenkt over zakelijke zonnepanelen, vraag je bij een aantal partijen offertes op. Elke aanbieder heeft namelijk weer andere mogelijkheden en aanbiedingen, en je wil graag een compleet beeld voordat je deze belangrijke stap zet. Maar het is in de praktijk best lastig om de beste offerte voor zakelijke zonnepanelen te kiezen, juist omdat het aanbod zo verschillend is. Verschillende omvormers, panelen, voorwaarden en garanties maken dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe vergelijk je deze offertes? In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten om op te letten bij een offerte voor een zonnestroominstallatie.

Het begint met jouw eisen

Voordat je in het wildeweg offertes gaat opvragen, is het belangrijk dat je een aantal eisen voor jezelf op papier zet. Wat zijn bijvoorbeeld je minimale eisen op het gebied van de panelen die gebruikt worden? Wanneer moet de installatie uiterlijk opgeleverd worden en wat verwacht je van garanties en onderhoud? Als je deze zaken op een rijtje zet, kun je gerichter offertes aanvragen. Er zijn namelijk ontzettend veel aanbieders: van bedrijven die alleen panelen plaatsen tot bedrijven die je van A tot Z al het werk uit handen nemen. Wat heb jij het liefst?

Over panelen: geld speelt een rol

Omdat er veel verschillende panelen op de markt zijn, is het lastig ze te vergelijken. Je kunt het beste vergelijken aan de hand van het aantal wattpiek (Wp) dat een paneel kan opleveren. Als je dit afzet tegen de prijs van een paneel, krijg je een ratio waarmee je de kostenefficiëntie van de offerte kunt bepalen. Daarmee kun je eenvoudig zien wat een zonnestroominstallatie van een bepaalde omvang oplevert.

Stel dat je ruimte hebt voor 1500 panelen. Aanbieder X levert 1500 panelen à 335 Wp. Die leveren in de praktijk 427.126 kWh op in jaar 1 en kosten bij elkaar € 376.876,-. Aanbieder Y levert 1500 panelen à 275 Wp. Die leveren in de praktijk 350.626 kWh op in het eerste jaar. Deze installatie moet € 320.344,- kosten.

Kijk je puur naar de totaalkosten, dan ben je geneigd voor aanbieder Y te kiezen. Die is namelijk 15% goedkoper dan aanbieder X. Maar zet je de investering af tegen de stroomopbrengst, dan zie je dat de installatie van aanbieder Y 18% minder vermogen opbrengt, en daarmee onder de streep dus minder voordelig is. Kijk dus niet alleen in de offerte van de zonnepanelen naar de prijs, maar ook naar het vermogen dat de aangeboden installatie moet leveren.

Hoe goed zijn de omvormers?

Naast de panelen is de kwaliteit van de omvormer en het montage-systeem ook van belang. Een kwaliteitsindicatie van de omvormer is de garantie die wordt geboden door de fabrikant, dit is vaak ook makkelijk online terug te vinden. Hoe langer er garantie geboden wordt, hoe beter de omvormer vaak is. Daarnaast zijn de afgeronde projecten van de installateur ook een goede aanduiding van de kwaliteit die geleverd wordt.

Maar er is meer

Zodra er duidelijkheid is over de materialen die gebruikt worden, is het tijd om naar de geboden service in de offerte te kijken. Het gaat bij het bouwen van een zonnestroominstallatie namelijk niet alleen om meer dan panelen. Het aanvragen van de SDE++ subsidie is hier een goed voorbeeld van: dit komt namelijk erg nauw en kan veel geld kosten als de aanvraag niet goed verloopt. Je kunt de subsidie zelf aanvragen, maar veel installatiebedrijven willen de aanvraag ook voor je doen. Doen ze dat niet? Dan kun je ook een adviesbureau inschakelen. Bedenk wel dat dit vaak een hoop extra geld kost.

Een ander punt van aandacht is de inspectie van de dakconstructie. Zit dit in de offerte? Het wordt vaak niet benoemd maar is toch van groot belang. Partijen zoals wij pakken het traject van A tot Z op. Ook dat dus. Gewoon geen gedoe en contact met één partij. 

Service

Na de bouw van de installatie komen onderhoud en monitoring om de hoek kijken. Dit zijn belangrijke zaken als je wil dat je installatie goed blijft functioneren. Je kunt natuurlijk zelf monitoren hoe je installatie presteert, of je laat het door het bedrijf dat je installatie heeft gebouwd, doen. In dat geval komt er gelijk iemand kijken als duidelijk is dat je zonnestroominstallatie minder goed presteert dan zou moeten. Hetzelfde geldt voor onderhoud: als je dat laat doen, ben je vaak niet zelf verantwoordelijk voor het optimaal presteren van je zonnestroominstallatie.

Tot slot

Dit zijn zomaar een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten als je offertes wilt vergelijken voor zakelijke zonnepanelen. Bij Zonnestroom Nederland kiezen we voor een werkwijze waarin volledige ontzorging en advies op maat centraal staan. In elke stap van de transitie naar groene zonne-energie kunnen wij begeleiding bieden, van de subsidieaanvraag vooraf tot de monitoring en onderhoud achteraf. Uiteraard is de keuze aan jou!

Wil jij weten welke voordelen een zakelijke zonnestroominstallatie jouw bedrijf kan bieden? Vraag vrijblijvend ons adviesrapport op maat aan en wij werken de gehele businesscase voor je uit!

mockup businesscase zonnepanelen 2024 693x1024

Download gratis e-book ‘Businesscase van zakelijke zonnepanelen’

check Hoe de businesscase voor zakelijke zonnepanelen tot stand komt
check De belangrijke inkomstenstromen
check Welke stappen je moet zetten voor een optimaal rendement
check De rol die dynamische energie kan spelen in de businesscase