Hoe duur zijn zakelijke zonnepanelen?

Hoe duur zakelijke zonnepanelen zijn, is een belangrijke vraag voor grootzakelijke ondernemers & bedrijven die over willen stappen op zonne-energie. De afgelopen jaren zijn de prijzen van zakelijke zonnepanelen flink gedaald, wat gunstig is voor ondernemers die nu overstappen op zonnepanelen. In deze blog nemen we je mee in de opbouw van de prijs van zakelijke zonnepanelen.

Meer is goedkoper: over schaalvoordelen

De belangrijkste factoren die de kostprijs van een zonnepaneel bepalen, zijn het beschikbare dakoppervlak en de hoeveelheid panelen die nodig is om in de energiebehoefte te voorzien. De reden hiervoor is heel simpel: hoe groter de zonnestroominstallatie, hoe groter de schaalvoordelen en hoe lager de prijs per paneel.

Hoewel de prijs per paneel en de hoeveelheid panelen die je nodig hebt best relevant is, is dat niet het belangrijkste. Veel belangrijker zijn de terugverdientijd, het rendement en het financiële voordeel wat je na de terugverdientijd er elk jaar aan overhoudt. Natuurlijk moet je wel weten wat zonnepanelen kosten om het rendement en de terugverdientijd te berekenen, maar aan de kale prijs van zonnepanelen heb je weinig. Voor dat geld liggen ze bij wijze van spreken in je schuur niets te doen. Daarom rekenen we bij Zonnestroom Nederland altijd met de all-in prijs per paneel.

Nauwkeurige berekening met all-in-prijs per paneel

De all-in-prijs van een zonnepaneel bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Aanschaf panelen
  • Omvormers
  • Adviestraject
  • Vergunningsaanvragen
  • Overige materialen
  • Bouwtraject & daadwerkelijke installatie

De all-in-prijs wordt vaak per wattpiek berekend. In onderstaand rekenvoorbeeld gaan we uit van een grootzakelijke zonnestroominstallatie met zo’n 400 tot 800 panelen. Voor 1 paneel met een vermogen van 275 wattpiek betaal je dan € 209,-. Dat is zo’n € 0,76 per wattpiek all-in. 

Ga je uit van een zakelijke zonnestroominstallatie met bijvoorbeeld 200 panelen van 275 wattpiek, dan kosten de zonnepanelen € 261,- per stuk. Dat komt neer op € 0,95 per wattpiek. Zo werken schaalvoordelen in de praktijk.

Misschien valt het je in de tabel op dat een paneel met meer vermogen in verhouding duurder is.

Paneel XPaneel Y
Vermogen in Wattpiek275 Wp320 Wp
Levensduur25 jaar25 jaar
Verwachte opwek in jaar 1251 kWh272 kWh
Prijs per paneel€ 209,-€ 246,-
Prijs per Wattpiek€ 0,76€ 0,77

Waarom een duurder paneel een slimme keuze is

Je ziet dat de prijs per wattpiek van paneel Y, met 320 Wp vermogen, 1 cent hoger is dan de prijs per wattpiek van paneel X, dat 275 Wp vermogen heeft. Dat lijkt weinig, maar 3,20 per paneel. Bij een zakelijke zonnestroominstallatie van 600 panelen is dat toch 1.920,- extra. Dus lijkt het logisch om het goedkopere paneel te kiezen.

Toch is dat niet altijd het geval. Dat heeft alles te maken met het feit dat je het liefst je volledige energieverbruik dekt met je eigen installatie, terwijl het beschikbare dakoppervlakte in veel gevallen niet toereikend is. 100% dekking van je eigen energiebehoefte is zo belangrijk, omdat je relatief veel belasting betaalt over de eerste paar duizend kWh die je van het net afneemt. Hoe dichter je bij 100% dekking komt, hoe beter!

Een voorbeeld maakt het duidelijk:

Bedrijf A heeft 800 panelen van 275wp nodig om het energieverbruik 100% te dekken. Helaas past dat niet op het dak, want ze hebben maar 1.200 m2 dakoppervlakte. Om hetzelfde vermogen te leveren, zijn er echter maar 688 panelen met 320 Wp vermogen nodig, en dat past wel op het dak! Hiermee voorkomen ze dat ze extra elektriciteit moeten inkopen, wat de meerprijs van het duurdere paneel rechtvaardigt.

Zeker met SDE++

Hoe meer energie je opwekt, hoe meer SDE-subsidie je krijgt. Dat maakt de meerprijs van een duurder paneel dat meer vermogen levert, al gauw de moeite waard. Simpel gezegd: je krijgt meer binnen aan subsidie dan je uitgeeft aan duurdere panelen. Dit is vooral interessant voor bedrijven die meer opwekken dan ze verbruiken. Je krijgt namelijk een hoger bedrag SDE++ subsidie voor wat je teruglevert dan wat je zelf verbruikt.

In de meeste gevallen zijn duurdere panelen dus de slimste keuze, of je nu een groot of klein dakoppervlak hebt.

Slim investeren is het geheim

De terugverdientijd verschilt nauwelijks tussen goedkopere en duurdere panelen. Het extra voordeel haal je uit het feit dat de SDE-subsidie voor een periode van 15 jaar gegarandeerd wordt. Stel dat je een terugverdientijd hebt van 7 jaar. Dan is de SDE-subsidie die je in de 8 jaar daarna nog krijgt gewoon gratis geld!

Daarnaast is het slim om het volledig beschikbare dakoppervlakte te gebruiken, ook als je dan niet alle opgewekte energie zelf verbruikt. Dat heeft er alles mee te maken dat je maar 1 keer SDE-subsidie toegekend krijgt. Dus om optimaal gebruik te maken van de SDE-subsidie, is het slim om voor een hoger vermogen te kiezen en direct je hele dak vol te leggen met panelen. De terugverdientijd verandert nauwelijks in vergelijking met panelen met een lager vermogen, maar je netto te ontvangen SDE is veel hoger.

Advies op maat

Wat voor jouw bedrijf de perfecte oplossing is, is van allerlei situaties afhankelijk. Je hebt zelf waarschijnlijk ook nog een aantal wensen en eisen. Daarom ontwerpen we bij Zonnestroom Nederland samen met jou de perfecte zonne-installatie.

Heb je nagedacht over zakelijke zonnepanelen, maar ben je er nog niet over uit? Of wil je het financiële totaalplaatje zien? Vraag vrijblijvend een adviesrapport op maat aan, waarin wij de gehele case uiteenzetten voor je.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++
check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt
check Verhelderende berekeningen en voorbeelden