Over zonnestroom: wat is het verschil tussen stroom en spanning?
We hebben dagelijks met elektriciteit te maken, maar toch blijft het maar een vaag begrip. Watts, ampères en voltages, wat zegt dat eigenlijk? Wat is het verschil tussen stroom en spanning? In dit artikel vatten we alles nog eens kort samen, zodat je alles weet wat je moet weten over zonnestroom.
Wat is elektriciteit?
Hoewel elektriciteit in de volksmond vaak wordt gebruikt om aan te geven hoeveel stroom het net, een accu of een batterij levert, is het begrip ‘elektriciteit’ veel algemener: het gaat om de verzameling natuurkundige verschijnselen die te maken hebben met elektrische ladingen en velden. Stroom is daar een onderdeel van, maar ook statische elektriciteit, bliksem en inductie zijn vormen van elektriciteit. Het woord is afgeleid van het Griekse elektron. In de natuurkunde is dat een negatief geladen deeltje in atomen dat om een positief geladen kern draait. Elektriciteit beschrijft dus de gedragingen van elektronen in statische, dynamische en magnetische omstandigheden.
Zo zit het met stroom, spanning en weerstand
Om de elektrische capaciteit van een apparaat te beschrijven, worden vaak de begrippen stroom, spanning en weerstand gebruikt. Om deze termen uit te leggen, gebruiken we een mooie metafoor:
We hebben een vat dat gevuld is met water. Aan de onderkant van het vat zit een kraan. Als de kraan dicht is, drukt het water met een bepaalde kracht tegen de kraan. Die waterdruk wordt hoger als er meer water in het vat zit. Het is te vergelijken met ‘spanning’ als het om elektriciteit gaat, dat drukken we uit in voltages. Technisch gezien geeft spanning weer hoeveel energie er vrijkomt bij het verplaatsen van een lading. De energie noemen we joules en de lading coulombs. 1 volt staat gelijk aan 1 joule per coulomb.
Als we de kraan opendraaien, begint het water te stromen. De waterstroom is te vergelijken met elektrische ‘stroom’. Dat drukken we uit in ampères. Stroom geeft aan hoeveel elektrische lading, dus coulomb, zich per seconde verplaatst: 1 ampère staat gelijk aan 1 coulomb per seconde.
Het water uit het vat moet via een kleine leiding door de kraan. Hierdoor krijgt het water te maken met weerstand, want het vat is kleiner dan de kraan. Als de kraan verder opengedraaid wordt, wordt de weerstand kleiner en gaat er meer water stromen. In de wereld van elektriciteit noemen we dit ook weerstand, die wordt uitgedrukt in ohms. Weerstand, spanning en stroom zijn onderhevig aan de zogenaamde ‘wet van Ohm’.
Wet van Ohm
Hoe verder de kraan geopend is, hoe meer water er gaat stromen. Er bestaat dus een relatie tussen stroom, spanning en weerstand. Deze relatie wordt de wet van Ohm genoemd, die is vastgesteld door de Duitse natuurkundige Georg Ohm. De wet luidt als volgt: De stroomsterkte door een geleider is recht evenredig met het potentiaalverschil tussen de uiteinden. We hadden het zelf niet beter kunnen formuleren.
Ook niet onbelangrijk: vermogen
Als je nadenkt over zakelijke zonnepanelen, krijg je ook te maken met de term ‘vermogen’. Vermogen geeft weer hoeveel elektrische energie er per seconde wordt omgezet. Vermogen drukken we uit in watt: 1 watt staat gelijk aan één joule per seconde.
Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp) en geeft de capaciteit van zonnecellen om zonne-energie in elektriciteit om te zetten weer: 1 wattpiek is de productie van een elektrisch vermogen van 1 watt onder standaardomstandigheden. Het piekvermogen van een zonnepaneel kan alleen bereikt worden wanneer de panelen recht in de zon staan, bij helder weer en midden op de dag. Aangezien deze ideale omstandigheden meestal niet bereikt worden in Nederland, wordt er een correctie toegepast op het piekvermogen van een zonnepaneel. De gemiddelde correctiewaarde is 0,89. Zakelijke zonnepanelen met 1.000.000 wattpiek gezamenlijk vermogen (2.985 panelen van 335 wp), leveren in Nederland gemiddeld genomen dus 890.000 kilowattuur (kWh) stroom per jaar.
Zonnepanelen worden steeds krachtiger
De laatste decennia zijn zakelijke zonnepanelen steeds meer in opkomst en hierdoor ook steeds rendabeler. Op dit moment, in 2024, hebben de meeste moderne zonnepanelen een vermogen tussen de 480 en 700 Wp, terwijl ruim 20 jaar geleden 100 Wp nog de standaard was. Deze ontwikkeling maakt het steeds gunstiger om in zonnepanelen te investeren, want in de tussentijd is de prijs ook alleen nog maar gedaald. De terugverdientijd van een zakelijke zonnestroominstallatie is inmiddels ook een aantal jaar gezakt.
Benieuwd hoe wij je kunnen helpen bij de investering in zakelijke zonnepanelen? Vraag een gratis en vrijblijvend advies op maat op en krijg inzicht in jouw businesscase.