Glas-glas en glas-folie zonnepanelen: Wat is het verschil?

Van plan om zakelijke zonnepanelen aan te schaffen? Dan kan je uit verschillende zonnepanelen kiezen. De oorspronkelijke en meest voorkomende zonnepanelen op de markt zijn glas-folie zonnepanelen. Daar is gaandeweg een tweede soort bijgekomen: glas-glas panelen. Beide dragen bij aan de verduurzaming van je bedrijf, maar wat is nu eigenlijk het verschil? De vier belangrijksten leggen we uit in deze blog.

Verschil 1: De opbouw

Het duidelijkste verschil tussen glas-glas en glas-folie panelen zit hem in de opbouw. De namen verklappen het verschil eigenlijk al. In het figuur hieronder zie je het verschil goed. Een glas-folie paneel is opgebouwd uit glas, EVA-folie, zonnecellen, nog een laag EVA-folie en Tedlar-folie. Bij glas-glas panelen gebruiken we in plaats van Tedlar-folie nog een laag glas.

glas en folie panelen tekengebied 1 1024x463

Verschil 2: Het productieproces

Als je naar de opbouw van glas-glas en glas-folie panelen kijkt, denk je misschien dat het productieproces niet heel erg verschillend is. Toch verschillen deze behoorlijk. De productie van een glas-folie paneel is vrij makkelijk. De zonnecellen maken we vast aan onderfolie, die we vacuüm verpakken met EVA-folie. Dit geheel dekken we af met een glasplaat. Om dit geheel zit een zogenaamd ‘frame’. Een metalen behuizing die de zonnepanelen op hun plek houden en de connectoren onder de panelen netjes verbergen. Dankzij dit frame is het paneel licht en goed behandelbaar.

Het productieproces van een glas-glas paneel is een stuk lastiger. Hierbij mogen absoluut geen luchtbelletjes ontstaan. Als dit wel gebeurt, is het paneel niet bruikbaar. Mogen we weer opnieuw beginnen. Ook is een glas-glas paneel een stuk zwaarder dan een glas-folie paneel. Daardoor is de installatie hiervan arbeidsintensiever.

Verschil 3: De prijs 

Naast een groot verschil in het productieproces van de twee panelen, zit er ook een behoorlijk verschil in de prijs. Een doorsnee glas-folie paneel kost €700,-. Voor een glas-glas paneel betaal je al snel €850,-. Dit verschil wordt alleen nog maar groter door het frame. Glas-glas panelen zonder frame zijn gemiddeld al zo’n 20% duurder dan glas-folie panelen. Met frame is dit zelfs 30% tot 50% duurder! 

Verschil 4: De levensduur en vermogensgarantie 

Op geen enkele zonnepaneel wordt 100% vermogensgarantie gegeven. Zonnepanelen slijten nu eenmaal, net zoals vrijwel alles tijdelijk is. Door de jaren heen neemt het vermogen langzaam af. Bij glas-folie panelen gaat dat iets sneller dan bij glas-glas panelen. Doordat de onderfolie bij glas-folie panelen buigzaam is, zijn de zonnepanelen kwetsbaarder. Hoewel je de risico’s enorm beperkt door voor kwalitatieve zonnepanelen te kiezen, ontkom je niet aan het risico dat er kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld bij de montage of een flinke storm. Die kleine scheurtjes kunnen groeien door thermische spanning, waardoor het vermogen langzaam afneemt. Dit proces noemen de degradatie. De afname is gemiddeld 20% na 25 jaar. Daarom geven fabrikanten de glas-folie panelen een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar.

Bij glas-glas panelen zijn de zonnecellen goed beschermd tussen twee glasplaten. Hierdoor zijn ze minder vatbaar voor slijtage door vocht, temperatuurverschil en mechanische aspecten. Het vermogen neemt daardoor gemiddeld maar met 13% af na 30 jaar. Glas-glas panelen krijgen daardoor een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar.

Die keuze tussen glas-glas en glas-folie panelen hoef je zelf niet te maken. Wij maken de beste keuze op basis van de beste kwaliteit! Wat Zonnestroom Nederland daarin voor jouw bedrijf kan betekenen? Vraag een vrijblijvend adviesrapport aan.

ebook verzekeren zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Het verzekeren van zakelijke zonnepanelen’

check Alles over het verzekeren van zakelijke zonnepanelen

check Uitleg over SCIOS Scope 12

check Uitgebreid stappenplan voor de veilige realisatie van een zonnestroominstallatie