Garantie van Oorsprong bij zonnepanelen: dit moet je weten

De Garantie van Oorsprong is onderdeel van het European Energy Certificate System (EECS). Dat betekent dat ze in heel Europa gebruikt worden en geldig zijn. Met 1 GvO bewijs je dat je 1 jaar lang 1000 kWh duurzame energie opwekt. Stel dat je bijvoorbeeld 52.000 kWh groene stroom per jaar opwekt, dan krijg je daar 52 GvO’s voor. Deze GvO’s worden namens het Ministerie van Economische Zaken verstrekt en beheerd door CertiQ, dochteronderneming van netbeheerder TenneT. Het is in Nederland het enige geldige bewijsstuk om te laten zien dat energie duurzaam opgewekt is.

Wat staat er in een GvO?

In een GvO staat een aantal belangrijke zaken. Naast de energiebron en begin- en einddatum van de productie, bevat het ook een uniek identificatienummer, het type en de locatie van de installatie, de mate van overheidssteun waarmee de energie geproduceerd is, en de datum en het land van afgifte.

Het probleem van sjoemelstroom

Dit laatste onderdeel is al jaren omgeven door controverse. Nederland is namelijk niet het enige land dat GvO’s verleent. Ook in bijvoorbeeld België, Cyprus, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland en Noorwegen worden ze verstrekt. En omdat er in bijvoorbeeld Noorwegen een overschot aan groene energie is, worden Noorse GvO’s overgekocht om het Nederlandse tekort te verbergen. Grijze energie wordt op papier ‘vergroend’ en als duurzame energie verkocht. Het verschil tussen duurzaam geproduceerde en via GvO’s geïmporteerde stroom bedroeg in 2017 meer dan 24 GWh. Stroom die niet duurzaam in Nederland is opgewekt, maar wel als zodanig verkocht kan worden. Sjoemelstroom, dus.

Toch zekerheid over duurzaamheid?

Een GvO van een externe leverancier is dus helaas geen garantie dat je daadwerkelijk in Nederland duurzaam opgewekte energie gebruikt. De enige manier om er écht zeker van te zijn, is om zelf je stroom op te wekken met zakelijke zonnepanelen. Je krijgt dan ook GvO’s, maar kunt natuurlijk ook de zonnestroominstallatie op je dak laten zien als bewijs dat je duurzame energie opwekt. Bijkomend voordeel? Dat het ook een interessante investering is. Vraag bij ons vrijblijvend een adviesrapport op maat aan, en kijk hoe rendabel de investering in een zonnestroominstallatie voor jou is.

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt