Waarom we niet zomaar offertes opstellen

Je wilt een offerte voor zakelijke zonnepanelen, maar je wordt bij ons steeds naar het adviesrapport op maat geleid. Waarom? Je wilt gewoon een offerte! Dat begrijpen we als geen ander, maar bij Zonnestroom Nederland kiezen we toch echt eerst voor een vrijblijvend adviesrapport en een adviesgesprek bij jou op locatie, voordat we een offerte opstellen. Dit doen we omdat een zonnestroominstallatie geen simpele aankoop is, maar juist omdat iedere situatie verschillend is en een eigen, specifieke behandeling vereist. Wat komt er allemaal bij een adviesrapport op maat kijken, en waarom is dit nodig voor een goede offerte? In dit artikel nemen we je mee in onze procedure: van adviesrapport en adviesgesprek tot de daadwerkelijke offerte.

Geen simpele aankoop

Vergelijk het met het kopen van een printer. Een zelfstandig ondernemer wil een printer aanschaffen en geeft aan een offerte op te stellen voor een luxe apparaat. De verkopende partij is blij met de offerteaanvraag en handelt daarnaar. Achteraf blijkt dat een meer simpele, meer compacte en vooral goedkopere variant ook al in de behoeften van de klant had kunnen voorzien. Andersom kan het ook zijn dat de klant voor de compacte variant gaat dat achteraf helemaal niet strookt met datgene wat hij wou. In dat geval is goedkoop duurkoop.

Wat we hiermee willen zeggen: jouw wensen en eisen zijn heel belangrijk, maar er spelen veel meer factoren een rol. Deze factoren wegen wij eerst samen met jou af om zo tot de ideale zonnestroominstallatie te komen. Dat resulteert in een maatwerk-offerte. Daarnaast willen we je gewoon beter leren kennen. Zo’n zakelijke zonnestroominstallatie is geen simpele aankoop waarbij je geld ruilt voor panelen, wij gaan voor een samenwerking op de lange termijn.

De praktijk: zo krijg je bij ons uiteindelijk wél een offerte

Uiteindelijk moet er natuurlijk altijd een offerte op tafel komen. Dit zijn de stappen die we zetten om tot de best mogelijke offerte voor jouw zakelijke zonnestroominstallatie te komen.

Stap 1: adviesrapport aanvragen

Het proces wordt in werking gesteld door het aanvragen van een adviesrapport. Bij het opstellen van dit rapport, waarin de de eerste schets van de installatie en de businesscase hiervan beschreven en doorberekend wordt, zijn een aantal gegevens van belang: de adresgegevens van het pand, het stroomverbruik per jaar, het aansluitingstype en de huidige stroomprijs van het pand. Op basis van deze gegevens wordt jouw specifieke situatie uitgetekend. Onze CAD-tekenaars kijken hoeveel panelen er op het dak passen, welke oriëntatie het dak heeft en welke objecten een gedegen zonnestroominstallatie in de weg staan. Aan de hand van de verstrekte gegevens kunnen wij de ideale zonnestroominstallatie voor jou schetsen in het adviesrapport. Een soort offerte 0.1.

Stap 2: het opstellen van het adviesrapport

In het adviesrapport wordt de ideale businesscase voor jou doorberekend, zoals je ziet in het voorbeeldrapport. Hierin staat hoeveel zonnepanelen op het dak passen en hoeveel energie deze – gegeven de oriëntatie, de hellingshoek van de zonnepanelen, de locatie, het type zonnepanelen en de beschaduwing – opwekken. Aan de hand van deze berekening kan het financiële plaatje uitgewerkt worden, en is het mogelijk een eerste indicatie te geven over de netto-inkomsten, het rendement en de terugverdientijd van de investering.

Stap 3: het adviesgesprek

Toch is deze eerste indicatie nog vrij algemeen. Om tot een specifieker plaatje te komen, plannen we na het opstellen en versturen van het adviesrapport graag een adviesgesprek met je in. In zo’n gesprek bespreken we wederzijdse verwachtingen, mogelijke wensen, het adviesrapport, de vervolgprocedure, en inspecteren we de situatie van het pand om tot een duidelijker beeld te komen van de situatie. Hoe is het dak opgebouwd? Hoeveel ballast kan het dak dragen? Zijn er nog obstakels die extra aandacht vragen? Met deze vragen in ons achterhoofd kunnen we tot een nauwkeuriger oordeel en advies komen.

Stap 4: het opstellen van de offerte

Aan de hand van het adviesgesprek, waarin jouw wensen en mogelijkheden duidelijk naar voren zijn gekomen, zijn we in staat een helder en nauwkeurig oordeel over de financiële situatie te geven. Wat gaat de zonnestroominstallatie precies kosten? Hoe ziet het kasstroommodel eruit? Waar gaat het geld precies naartoe? Wat zijn de arbeiders- en transportkosten? Hoeveel geld levert de installatie per jaar op? Wat is de exacte terugverdientijd? Hoeveel subsidie is er beschikbaar? Zo krijg je een helder financieel overzicht van je zonnestroominstallatie bij Zonnestroom Nederland, en wordt het duidelijk of we verder met elkaar in zee gaan.

Benieuwd naar wat zakelijke zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend een adviesrapport op maat aan!

mockup businesscase zonnepanelen 2024 693x1024

Download gratis e-book ‘Businesscase van zakelijke zonnepanelen’

check Hoe de businesscase voor zakelijke zonnepanelen tot stand komt
check De belangrijke inkomstenstromen
check Welke stappen je moet zetten voor een optimaal rendement
check De rol die dynamische energie kan spelen in de businesscase