De stappen naar energieneutraal zakelijk vastgoed

In het klimaatakkoord staat dat de CO2-uitstoot in 2030 49% lager moet zijn dan in 1990. Daarvoor moet er van alles gebeuren. Consumenten worden bijvoorbeeld aangemoedigd om zuinigere apparaten aan te schaffen door energielabels. Maar vergelijkbare energielabels zie je ook voor complete kantoorpanden. We moeten met z’n allen niet alleen kijken naar schonere energiebronnen zoals zakelijke zonnestroom, maar ook efficiënter omspringen met energie. Voor bedrijven geldt niet alleen een energiebesparingsplicht om een goed energielabel te halen, maar is er ook de verplichting om de uitgevoerde energiebesparende maatregelen t.b.v. de energiebesparingsplicht te rapporteren: de informatieplicht. 

Ben je wel of niet verplicht om te rapporteren? En hoe moet dat dan? Check dat hier.

Kantoren moeten energielabel C hebben

In 2023 moeten alle kantoorpanden in Nederland energielabel C hebben. Dit label betekent dat een pand relatief energiezuinig is. Natuurlijk heb je liever label A of B, maar voor veel kantoorpanden is het halen van label C al een enorme uitdaging. We lopen in Nederland ontzettend achter op het gebied van duurzame energie, wat een belangrijke rol speelt bij een beter energielabel. Er moet dus wat gebeuren. Om je daarbij te helpen, hebben we een aantal praktische tips om je kantoor te verduurzamen.

Inzicht in je verbruik

Ten eerste is het interessant om te bepalen hoeveel stroom je kantoor verbruikt en waar dit verbruik vandaan komt. Zonder dit inzicht is het lastig om doelgericht te verduurzamen. Komt je hoge verbruik bijvoorbeeld door ouderwetse verlichting? Dan kun je die vervangen voor meer duurzame varianten. Met een energiemonitoringssysteem krijg je nauwkeurig in beeld hoe het met je energieverbruik zit en waar je op kunt besparen. Vraag een gratis demo aan bij ELIX om jouw grootste besparingskansen direct bloot te leggen. 

Minder airco of verwarming

Een andere manier om te verduurzamen is om minder gebruik te maken van airconditioning of een klassieke verwarming. Een warmtepomp is bijvoorbeeld een oplossing die een stuk duurzamer is, net als stadswarmte. Of dit beschikbaar is, kun je aan je energieleverancier vragen. Koelen kan ook duurzamer dan met een airco, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de kou uit de grond.

Betere isolatie

Door te isoleren hou je de gecreëerde temperatuur langer in stand. Dus als het relatief koel is, blijft het langer koel. En als het lekker warm is, blijft het langer warm. Er zijn allerlei vormen van isolatie, zoals dak- en spouwmuurisolatie, hoogrendementsglas (HR++) of kruipruimte-isolatie. Dit zijn allemaal energiebesparende maatregelen die zichzelf binnen 5 jaar hebben terugverdiend. Elk van deze maatregelen zorgt op zichzelf al voor een besparing van 10-30% op je energierekening. Isolatie is voor veel bedrijven daarom een goede eerste stap om energiezuiniger te worden.

Zelf energie opwekken

Hoeveel maatregelen je ook neemt om energie te besparen, je zult altijd nog energie nodig hebben om je bedrijf te runnen. Maar door die stroom op duurzame wijze op te wekken, kun je wel bijdragen aan de klimaatdoelen. En het is goed voor je portemonnee, ook niet onbelangrijk! Zonnepanelen helpen bijvoorbeeld bij het verduurzamen van je pand. Er komen dan namelijk minder fossiele brandstoffen kijken bij het opwekken van je stroom. En naast dat ze duurzaam zijn, zijn zonnepanelen voor veel bedrijven ook behoorlijk winstgevend.

Meer weten over zakelijke zonnepanelen voor jouw bedrijf? Download hier ons gratis E-Book en vraag geheel vrijblijvend advies op maat aan! 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden