Winstgevend zakelijk vastgoed verduurzamen: praktische tips
We moeten slimmer met energie omgaan. Dat houdt niet alleen in dat we moeten inzetten op schonere energiebronnen zoals zakelijke zonnestroom. We moeten ook efficiënter omspringen met energie. Niet alleen omdat we anders de klimaatdoelen niet halen, maar ook omdat ons steeds dynamischere energiesysteem dat van ons vraagt. Bovendien zijn er allerlei richtlijnen vanuit de overheid waar je rekening mee moet houden als het gaat om je energiehuishouding. Wil je op een goede en winstgevende manier je zakelijk vastgoed verduurzamen? In dit artikel beschrijven we de stappen die je kunt zetten.
Voldoe gemakkelijk aan belangrijke wetgeving
Bedrijven moeten hun zakelijk vastgoed verduurzamen om te voldoen aan de energiebesparingsplicht en sinds 2023 minimaal energielabel C hebben. Dit houdt in dat je bepaalde maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar door moet voeren om je bedrijfspand te verduurzamen. Daarbij kun je denken aan zakelijke zonnepanelen, maar ook aan isolatie, een slim energiebeheersysteem en zuinige verlichting. Naast de energiebesparingsplicht is er ook nog de informatieplicht energiebesparing. Check via het stappenplan van de RVO of jij eraan moet voldoen en lees meer over wat dit voor jouw bedrijf betekent.
We kunnen niet ontkennen dat al die verplichtingen een hoop gedoe met zich mee kunnen brengen. Om dat gedoe toch de moeite waard te maken, brengen onze energiespecialisten van ELIX voor bedrijven in kaart hoe ze al die richtlijnen om kunnen zetten in kansen voor winstgevende verduurzaming. Benieuwd wat ze daarin voor jou kunnen betekenen? Ze laten het gratis en vrijblijvend zien in een adviesrapport op maat.
Slim zakelijk vastgoed verduurzamen
Als je zakelijk vastgoed verduurzamen slim aanpakt, voldoe je niet alleen aan de belangrijke wet- en regelgeving, maar levert het je een gunstig rendement op. We zetten een aantal praktische stappen op een rij, die je daarbij helpen.
Inzicht in je verbruik
Ten eerste is het interessant om te bepalen hoeveel stroom jouw bedrijf verbruikt en waar dit verbruik vandaan komt. Zonder dit inzicht is het lastig om doelgericht te verduurzamen. Komt je hoge verbruik bijvoorbeeld door ouderwetse verlichting? Dan kun je die vervangen voor meer duurzame varianten. Met een energiemonitoringssysteem krijg je nauwkeurig in beeld hoe het met je energieverbruik zit en waar je op kunt besparen. Vraag een gratis demo aan bij ELIX om jouw grootste besparingskansen direct bloot te leggen.
Minder airco of verwarming
Een andere manier om te verduurzamen is om minder gebruik te maken van airconditioning of een klassieke verwarming. Een warmtepomp is bijvoorbeeld een oplossing die een stuk duurzamer is, net als stadswarmte. Of dit beschikbaar is, kun je aan je energieleverancier vragen. Koelen kan ook duurzamer dan met een airco, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de kou uit de grond.
Betere isolatie
Door te isoleren hou je de gecreëerde temperatuur langer in stand. Dus als het relatief koel is, blijft het langer koel. En als het lekker warm is, blijft het langer warm. Er zijn allerlei vormen van isolatie, zoals dak- en spouwmuurisolatie, hoogrendementsglas (HR++) of kruipruimte-isolatie. Dit zijn allemaal energiebesparende maatregelen die zichzelf binnen 5 jaar hebben terugverdiend. Elk van deze maatregelen zorgt op zichzelf al voor een besparing van 10-30% op je energierekening. Isolatie is voor veel bedrijven daarom een goede eerste stap om energiezuiniger te worden.
Zelf energie opwekken
Hoeveel maatregelen je ook neemt om energie te besparen, je zult voorlopig nog energie nodig hebben om je bedrijf te runnen. Maar door die stroom op duurzame wijze op te wekken, kun je wel bijdragen aan de klimaatdoelen. En gelukkig kan zakelijk vastgoed verduurzamen heel winstgevend zijn. De investering in zakelijke zonnepanelen is daar hét voorbeeld van. Benieuwd hoe zakelijke zonnepanelen bijdragen aan de verduurzaming van jouw bedrijf? En hoe de businesscase voor jouw situatie eruit ziet? We brengen het voor je in kaart in ons gratis adviesrapport op maat.