De geschiedenis en ontwikkeling van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig ontzettend populair, maar zonne-energie wordt al veel langer door mensen gebruikt. In deze blog gaan we terug in de tijd om te kijken hoe we vanuit de oudheid de kracht van de zon hebben geprobeerd te beteugelen, tot we uiteindelijk bij de zonnepanelen uitkomen die we vandaag allemaal kennen. Een geschiedenislesje dus, ter leering ende vermaeck!

Terug naar de oudheid

Oudheid tijdlijn 1024x516

De kracht van de zon is al duizenden jaren bekend. De oude Egyptenaren vereerden haar al in de vorm van zonnegod Ra. Inmiddels zijn we erachter dat de zon ‘slechts’ een ster is, maar gelukkig kunnen we er nog steeds energie uit halen! Aristoteles had dat al door, en filosofeerde over hoe je de warmte van de zon het beste kon vasthouden. Vervolgens gebruikten de oude Grieken en Romeinen al lenzen om zonnekracht te bundelen, om zo fakkels aan te kunnen steken.

Ook in tijden van oorlog schijnt de kracht van de zon gebruikt te zijn. Archimedes, de bekende Griekse wiskundige, zou spiegels hebben gebruikt om Romeinse schepen in de fik te zetten. Vanaf de kust weerkaatsten bronzen spiegels zonnestralen op een specifiek punt op een schip in de ‘Slag bij Syracuse,’ wat resulteerde in brand op de Romeinse schepen en overwinning voor de Grieken.

In Rome werd de zon ook gebruikt om kamers op een iets meer gecontroleerde wijze te verwarmen. Door de zon verwarmde sauna’s kwamen toen al voor, waarbij een soort zonneovens werden gebouwd om in te relaxen. Waar de zon al niet goed voor is. Ook aan de rechten werd toen al gedacht. In de Codex Justianus, uitgebracht in het jaar 529, was al opgenomen dat burgers het recht hadden om gebruik te maken van zonne-energie. Dit geldt gelukkig nog steeds, en daardoor kun je nu zelf zonne-energie opwekken!

Stroomversnelling: het fotovoltaïsch effect

nieuwheid tijdlijn 1024x546

In 1839 werd de techniek ontdekt die we vandaag de dag het ‘fotovoltaïsch effect’ noemen. Dit betekent dat er elektriciteit wordt geproduceerd uit zonlicht. De uitvinding staat op naam van een Fransman genaamd Alexandre-Edmond Becquerel. Op zijn 19e bouwde hij al een opstelling waar hij twee elektroden in een elektrolyt zette. Toen er zonlicht op deze installatie viel, bleek het meer elektriciteit te produceren! Daarna duurde het duurde nog tot 1888 totdat de Rus Stoletov de eerste zonnecel bouwde die gebruik maakte van het fotovoltaïsch effect, wat het echte begin werd van de zonnepanelen die wij kennen.

Zonnestroom werd na de Tweede Wereldoorlog echt belangrijk. In de Koude Oorlog was er naast de welbekende wapenwedloop nog een strijd gaande: de ruimtewedloop. In deze strijd tussen de VS en de Sovjet Unie ging het om het verkennen van de ruimte, en het ultieme doel was een man op de maan te laten lopen. Laten zonnepanelen nou erg handig zijn in de ruimte, omdat ze hier ook voor een perfecte energievoorziening kunnen zorgen! In de periode tussen 1954 en de jaren ‘70 zijn er daardoor grote stappen gemaakt, onder andere in de zonnepanelentechniek, om dit mogelijk te maken. In 1969 waren de ontwikkelingen zo ver gevorderd dat Neil Armstrong op het maanoppervlak kon lopen: a small step for a man, one giant leap for mankind! Nu waren zonnepanelen zeker niet de enige relevante techniek, maar toch is het de vraag of dit ooit was gelukt door de kracht van zonnepanelen.

Twaalf jaar later, in 1981, vliegt Paul MacReady met een op zonnestroom aangedreven vliegtuig van Frankrijk naar Engeland en in 1982 is ook de eerste elektrische auto een feit. Zonnestroom was bezig aan een opmars, en in 1989 was het zover: het eerste Nederlandse huishouden kiest voor zonnepanelen. De familie Sjoerdsma uit Castricum kreeg stroom van hun 64 zonnepanelen en kon daardoor van het stroomnet af. Door de enorme toename in rendement van zonnepanelen hoeven er nu nog maar 8 zonnepanelen op het dak te liggen om dezelfde hoeveelheid stroom te leveren!

En hoe zit het nu?

Zonnepanelen zijn de laatste decennia steeds rendabeler geworden, en ook de prijsontwikkeling heeft de laatste dertig jaar niet stilgestaan. Waar de prijs van zonnecellen sinds de jaren ‘70 scherp daalt, zijn de rendementen juist aan het stijgen. Dit leidt tot steeds mooiere businesscases, en ook voor jouw bedrijf kan het tot serieuze rendementen leiden. Benieuwd hoe dat eruitziet? Vraag dan een gratis adviesrapport op maat aan en we rekenen de hele businesscase voor je uit.

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt