Dakrenovatie: dit moet je weten

Het dak van je bedrijfspand heeft regelmatig onderhoud nodig om zijn functie goed te blijven vervullen. Maar de levensduur van een dak is niet onbeperkt, dus soms is een dakrenovatie onvermijdelijk. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een dakrenovatie. En vooral waarom het juist nu eigenlijk helemaal geen straf is als je je dak moet laten renoveren.

Waarom dakrenovatie?

Een belangrijke reden om je dak te renoveren, is dat je nadenkt over het plaatsen van zakelijke zonnepanelen maar de constructeur aangegeven heeft dat het dak het niet aan kan. 

Daarnaast zijn er soms hele simpele redenen om een dak te renoveren. Als het lekt, bijvoorbeeld. De dakbedekking van een ouder dak kan het soms gewoon opgeven, waardoor er lekkage ontstaat. Dit is niet alleen slecht voor de constructie van je dak, die bijvoorbeeld kan gaan rotten of roesten, maar ook voor de rest van je bedrijfspand. Er kan schimmel ontstaan op de wanden of je bedrijfsmachines raken beschadigd. Om dit te voorkomen, is het zaak op tijd in te grijpen als er problemen zijn met je dak.

Een laatste belangrijke reden is dat een nieuw dak veel voordelen met zich meebrengt. Het helpt bijvoorbeeld bij de isolatie, waardoor je minder geld bent aan stookkosten. Voor grotere kantoren is het zelfs zo dat je vanaf 2023 verplicht een energielabel C moet hebben. Een nieuw dak met een zakelijke zonnestroominstallatie kan daaraan bijdragen.

Zijn er subsidies of regelingen voor mijn dakrenovatie?

Er was een subsidie voor het verwijderen van asbestdaken. Die is helaas stopgezet. Gelukkig zijn er nog wel andere mogelijkheden. Zo kun je met de Vamil, MIA en EIA een investeringsaftrek krijgen als je je dak gaat renoveren. Met de Vamil kun je 75% van een investering op een willekeurig moment afschrijven. Met de MIA kun je nog een extra percentage aftrekken van de fiscale winst. De nieuwe dakbedekking moet in deze gevallen wel op de Milieulijst staan.

Met de EIA kun je 45,5% (2023) van de kosten aftrekken van de fiscale winst. Zo betaal je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Verdiep je goed in de mogelijkheden en voorwaarden van deze 3 regelingen, voordat je je dak renoveert.

Na renovatie komt zonneschijn: in 1 keer goed met zonnepanelen!

Als je toch bezig bent om te zien of dakrenovatie nodig is, kun je het beter in 1 keer goed doen. Als je dan tóch je hele dak overhoop haalt, waarom laat je er dan niet direct zonnepanelen op leggen? Met de energiebesparing die je dat oplevert, verdien je de investering in je dakrenovatie binnen 5 tot 15 jaar volledig terug. Dat lukt zeker niet als je het alleen van de verbeterde isolatie moet hebben.

Als je dak gerenoveerd is, kan het zo weer 50 jaar mee. Dat betekent dat het ook lang genoeg blijft liggen om je zonnepanelen de kans te geven zichzelf terug te verdienen. Tijdens de renovatie is het bovendien een stuk eenvoudiger om te zien wat ervoor nodig is om het dak zonnepaneel-ready te maken. Dat zit ‘m bijvoorbeeld in de constructiewijze en de dakbedekking. Je bespaart een hoop kosten als je tijdens je dakrenovatie rekening houdt met je zakelijke zonnepanelen.

Daarnaast is de inzet van zakelijke zonnepanelen voor je bedrijf een stuk beter gesubsidieerd dan de renovatie van je dak. Bij grote project gebruik je de Stimulering Duurzame Energieproductie, bijvoorbeeld.

Dus wie slim is…

Als je dak aan renovatie toe is, weet je nu wat je te wachten staat. Je slaat 2 vliegen in 1 klap als je tijdens de renovatie van je dak direct voorbereidingen treft om een zakelijke zonnestroominstallatie te plaatsen. Je hebt niet alleen een gloednieuw dak, maar dankzij de enorme voordelen van het opwekken van je eigen energie, verdien je de kosten van de renovatie razendsnel terug. Sterker nog, binnen een paar jaar tijd leveren je zakelijke zonnepanelen je zelfs geld op, terwijl je ondertussen ook nog een grote stap naar duurzame bedrijfsvoering zet!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijfspand? In ons adviesrapport op maat werken we de hele businesscase voor je uit. 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden