Dakbedekking vervangen? Met zonnepanelen gaat je dak langer mee!

De dakbedekking van het dak van je bedrijfspand moet zo nu en dan vervangen worden. Dat is geen kleine investering en kost ook veel tijd en moeite. Daarom wil je het zo effectief mogelijk aanpakken. Wist je dat het vervangen van de dakbedekking om meerdere redenen heel goed te combineren is met het installeren van zakelijke zonnepanelen?

Soorten dakbedekking

Voordat we kijken naar de voordelen van zakelijke zonnepanelen voor je dak, kijken we naar de soorten dakbedekking die veel gebruikt worden en wat de voor- en nadelen zijn.

We zien bij platte bedrijfsdaken vooral bitumen, PVC en EPDM. De eerste 2 gaan zo’n 25 jaar mee, EPDM heeft een levensduur van ongeveer 40 jaar. Ook zie je steeds vaker groene daken. De onderlaag van zo’n dak is vaak van PVC of EPDM en gaat vaak wel 60 jaar mee. Dat komt omdat de onderlaag niet wordt blootgesteld aan de zon. De UV-straling van de zon is namelijk de belangrijkste factor als het om de levensduur van je dak gaat. 

Niet elk pand is geschikt voor een groen dak. Daarnaast is het ook nog een hele kostbare investering, die zichzelf pas over een erg lange periode terug heeft verdiend. Het plaatsen van zakelijke zonnepanelen op je bedrijfspand biedt daarentegen vergelijkbare bescherming en levert je binnen 8 jaar ook nog eens flink wat geld op.

De voordelen van zonnepanelen voor je dak

Je hebt 2 opties als je gebruik wilt maken van de voordelen van zonnepanelen voor je dak. Optie 1 is relevant als je huidige dakbedekking aan vervanging toe is. De 2e optie verlengt de levensduur van je huidige dakbedekking. We werken beide opties even voor je uit.

Als we uitgaan van een plat dakoppervlak van 1.500 m2, dan kost het vervangen met PVC al snel € 80.000,-.

Optie 1: Je dakbedekking is aan vervanging toe 

De dakbedekking van je bedrijfspand is op korte termijn aan vervanging toe. Dat is goed nieuws! Het geeft je namelijk een goede reden om zakelijke zonnepanelen aan te schaffen. Zakelijke zonnepanelen hebben een gemiddeld rendement van 14% en een terugverdientijd van rond de 6 tot 8 jaar. 

Uitgaande van hetzelfde dak van 1.500m2 passen daar zo’n 700 panelen op. Hiermee bespaar je  gemiddeld € 20.000,- per jaar aan stroomkosten en leveren zo’n € 6.000,- per jaar op aan SDE++-subsidie. De investering bedraagt ongeveer € 160.000,-. 

Dat betekent dat je de investering in de zonnepanelen in het 6e jaar hebt terugverdiend. Maar je bespaart in de jaren daarna nog steeds stroom en krijgt SDE++, dus binnen nog eens 4 jaar heb je ook je nieuwe dak terugverdiend. Daarnaast is het beter beschermd tegen UV-straling, omdat het in de schaduw van de zonnepanelen ligt. Het dak gaat dus ook nog eens flink langer mee!

Optie 2: Je dakbedekking is nog niet aan vervanging toe

Heb je relatief kort geleden je dakbedekking nog vervangen? Ook dan kunnen zonnepanelen een slimme investering zijn om de levensduur van je huidige dakbedekking te verlengen. De installatie verdient zichzelf eenvoudig terug en blijft daarna geld opbrengen.

Advies over dakbedekking nodig?

Weet je niet precies hoe het staat met je dakbedekking? Als je met ons samenwerkt voor een zakelijke zonnestroominstallatie, dan bekijken we altijd de staat van je dakbedekking. We zullen je daarna adviseren over de beste strategie. Dat hangt van van allerlei factoren, zoals de grootte van het dak en de opbrengst die we verwachten van je zonnepanelen. De keuze is uiteraard aan jou. Bedenk wel dat het slim is om, als je wilt vervangen, dat te doen voor je zonnepanelen installeert. Anders betaal je extra voor het laten demonteren en opnieuw monteren van de panelen. 

Zakelijke zonnepanelen zijn hoe dan ook een slimme manier om de levensduur van je dakbedekking te verlengen en de kosten van een nieuw dak terug te verdienen. 

Conclusie

Of je dakbedekking bijna vervangen moet worden, aan vervanging toe is, je het een langere levensduur wil geven of gewoon zonnepanelen wil, in alle situaties zijn zakelijke zonnepanelen zowel financieel als fysiek goed voor jouw dakbedekking.

Wil je weten wat zakelijke zonnepanelen voor jouw bedrijf kunnen betekenen? In het gratis adviesrapport werken we alles vrijblijvend voor je uit.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden