BREEAM-certificering en zonnepanelen: hoe zit dat?

In de wereld van duurzame energie bestaat een wirwar aan keurmerken en certificaten. Een veelgebruikt keurmerk is BREEAM, dat sinds september 2009 in Nederland bestaat. In dit artikel lees je meer over de BREEAM in het algemeen, en in welke mate zonnepanelen met de certificering te maken hebben.

Wat is BREEAM-certificering?

BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’. Het is een keurmerk dat de duurzaamheidsprestatie van gebouwen beoordeelt. Het van oorsprong Britse keurmerk is sinds een tiental jaren ook ingevoerd in andere Europese landen, waaronder Duitsland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje en Zweden. Het specifieke Nederlandse keurmerk heet BREEAM-NL, opgericht door het ‘Dutch Green Building Council’ (DGBC). Wereldwijd zijn er meer dan 575.000 gebouwen BREEAM-gecertificeerd, wat het keurmerk internationaal gezien tot het meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en distributiecentra maakt.

Het BREEAM-keurmerk kent een score toe aan de duurzaamheid van gebouwen en hun minimale milieu-impact. De scores, die hun officiële Engelse naam hebben behouden, lopen op een schaal van één ster tot vijf sterren: ‘Pass’ (Voldoende), ‘Good’ (Goed), ‘Very Good’ (Heel goed), ‘Excellent’ (Excellent), en ‘Outstanding’ (Voortreffelijk).

De 9 onderwerpen binnen BREEAM

Om tot zo’n score te komen, wordt naar verschillende duurzaamheidsonderwerpen gekeken, allen met een eigen maatschappelijke weging. Deze 9 onderwerpen zijn: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie, en vervuiling. De totaalscore, uitgedrukt in een percentage, wordt op basis van de afzonderlijke scores bepaald. Scoor je boven de 25%, dan krijg je 1 ster. Boven de 40% krijg je 2 sterren. Meer dan 55%? Dan scoor je 3 sterren. Bij meer dan 70% krijg je 4 sterren, en de hoogste score van 5 sterren krijg je bij een score van meer dan 85%

Een bedrijf met een hoge score heeft dus een duurzaam en klimaatvriendelijk gebouw. Hiermee is een hoge BREEAM-score van invloed op de waarde, het imago en de toekomstbestendigheid van het bedrijfspand, de productiviteit en gezondheid van werknemers, en de mogelijkheid tot (klimaat)subsidie voor het bedrijf. Heel veel voordelen dus!

4 methodes voor verschillende sectoren

Om tot hun oordeel te komen, gebruikt BREEAM-NL vier verschillende methodes, toegespitst op vier verschillende sectoren: BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie, BREEAM-NL In-Use , BREEAM-NL Gebied (voor hele gebieden), en BREEAM-NL Sloop en Demontage. Als een gebouw niet in 1 van deze categorieën valt, wordt een maatwerktraject gekozen, het zogenaamde BREEAM-NL ‘Bespoke’.

Hoe zit het met BREEAM-certificering bij zonnepanelen?

De BREEAM-certificering richt zich op diverse duurzaamheidsonderwerpen en beloont alleen bovenwettelijke prestaties. Bij vrijwel alle BREEAM-gecertificeerde panden liggen er honderden, zo niet duizenden, zonnepanelen op het dak. Met deze zonnepanelen kun je namelijk in je eigen energiebehoefte voorzien, waardoor je een bijna energieneutraal pand met drie, vier of vijf BREEAM-sterren krijgt.

Een zonnestroominstallatie is dus cruciaal voor een duurzaam pand. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Vraag dan vrijblijvend een adviesrapport op maat aan. Liever niet zelf investeren maar je dak verhuren voor zonnepanelen? In beide gevallen kun je een BREEAM-certificering aanvragen!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden