Asbestdak vervangen? Zonnepanelen installeren!

Asbest werd vroeger enorm veel gebruikt in de bouw. Helaas kwamen we er pas jaren later achter dat het een naar goedje is dat ontzettend schadelijk is voor de gezondheid. Logisch dus, dat de overheid wil dat alle asbestdaken verdwijnen. Bedrijven en particulieren mogen in 2028 geen asbestdak meer hebben. Op dit moment zijn er helaas geen subsidies die de kosten van het vervangen van je dak aantrekkelijker maken. Tenzij je het verwijderen van asbest combineert met het installeren van zakelijke zonnepanelen.

Geen landelijke subsidie

De afgelopen jaren waren er landelijke subsidies die het voor ondernemers aantrekkelijker moesten maken om hun astbestdaken te vervangen. Inmiddels is dat potje helemaal leeg, op dit moment zijn er geen plannen voor een nieuwe landelijke subsidie

De combinatie met zonnepanelen

Het ontbreken van een subsidie maakt het vervangen van je dak een kostbare aangelegenheid. En dat is jammer, want een nieuw dak is een mooie stap naar een toekomstbestendiger bedrijf. Dankzij moderne materialen en technieken isoleert zo’n dak vaak een stuk beter, wat gunstig is voor je energierekening.

En als je dan toch bezig bent, kun je direct zakelijke zonnepanelen op je bedrijfsdak laten zetten. Dit is ook een duurzame keuze, want in veel gevallen kun je je volledige eigen verbruik op die manier zelf opwekken. Wat het nog interessanter maakt, is dat je voor zonnepanelen wel gebruik kunt maken van subsidie of fiscale voordelen. Bijvoorbeeld de SDE++, die investeren in zakelijke zonnepanelen erg aantrekkelijk maakt. De financiële regelingen voor zakelijke zonnepanelen zorgen bij de meeste ondernemers voor hele mooie rendementen. Hiermee zouden de kosten van het vervangen van je dak gedrukt kunnen worden. 

Waarom zou ik nu al mijn dak vervangen? 

Je bent pas in 2028 verplicht om geen asbestdak meer te hebben. Logisch dat je je daarom afvraagt waarom je nu al in actie zou komen. Over een paar jaar is vervangen vast niet veel duurder, dus door te wachten bespaar je nu geld. 

Een belangrijke reden om wel nu in actie te komen, is omdat de subsidie op zakelijke zonnepanelen ook eindig is en in de komende jaren verder afgebouwd wordt. In het meest ongunstige geval kan dat betekenen dat je alsnog de volle mep moet betalen voor het vervangen van je dak en ook geen subsidie meer krijgt voor zakelijke zonnepanelen.

Een andere reden om eerder in actie te komen, is de energiebespaarplicht. Dat houdt in dat je bedrijfspand vanaf 2023 minimaal energielabel C moet hebben. Als je je asbestdak vervangt voor een beter geïsoleerd exemplaar, en je laat er ook nog eens zakelijke zonnepanelen op monteren, dan zet je héle grote stappen in de richting van een gunstiger energielabel. Zo sla je meerdere vliegen in 1 klap: je voldoet aan de vervangingsplicht van je dak en aan de verduurzamingsplicht. En dankzij een beter geïsoleerd dak en zakelijke zonnepanelen bespaar je enorm veel geld op je energierekening, mede dankzij de interessante regelingen voor zakelijke zonnepanelen. En als klap op de vuurpijl heb je maar 1 keer last van gedoe met en op je dak, in plaats van 2 keer binnen 5 jaar.

Gratis adviesrapport op maat

Wil je weten wat zakelijke zonnepanelen voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Dat zoeken we graag voor je uit in ons gratis adviesrapport op maat. Op basis van een aantal gegevens kunnen we een businesscase voor je uitwerken, zodat je precies kunt zien wat een zakelijke zonnestroominstallatie je oplevert, en of het vervangen van je asbestdak een slimme investering is.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden