SDE++: waarom je niet langer moet wachten met investeren in zakelijke zonnepanelen!

De SDE+ is een interessante subsidie voor ondernemers die willen investeren in zakelijke zonnepanelen. Wat veel mensen niet weten, is dat deze subsidie al op 1 januari vervangen gaat worden door een subsidie die een stuk minder uitpakt voor ondernemers. Dit is het einde van de SDE+ subsidie.

Even terug: wat is de SDE+?

SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Het is een subsidie die het verschil tussen grijze en groene stroom opheft, zodat investeren in duurzame energie een stuk interessanter wordt. Voor elke kWh die je produceert, krijg je een bedrag. Dat bedrag wordt berekend door een basisbedrag te verrekenen met een correctiebedrag. 

Het einde van de SDE+

Er zijn al ontzettend veel ondernemers die met behulp van de SDE-subsidie een hele interessante businesscase konden opstellen en hebben geïnvesteerd in zakelijke zonnepanelen. Maar de subsidie in zijn huidige vorm wordt afgeschaft: op 29 oktober 2019 begint de laatste fase. Minister Wiebes wil namelijk niet alleen de productie van duurzame energie stimuleren, maar ook de CO2-uitstoot verminderen. Daarom breidt hij de bestaande SDE-subsidie uit, maar dat is niet per se goed nieuws voor ondernemers die nadenken over zakelijke zonnepanelen.

Opvolger van SDE+: SDE++

De opvolger van de huidige SDE-subsidie heet SDE++. Die regeling gaat vanaf 1 januari 2020 in. SDE staat in deze nieuwe variant voor Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie. In sommige opzichten zijn de SDE+ en SDE++ gelijk, maar op een aantal belangrijke punten verschillen ze enorm van elkaar. Beide regelingen zijn bedoeld om duurzame technieken te stimuleren door de zogenaamde onrendabele top te vergoeden. Dat wil zeggen dat beide subsidies het verschil in kosten met confessionele energiebronnen overbruggen.

Slecht nieuws voor ondernemers die zonnepanelen willen

Een belangrijk verschil is dat de SDE++ ook CO2-reducerende technieken gaat stimuleren. Dat betekent dat er vanaf 2020 bij de aanvraag van de SDE++ niet meer alleen geconcurreerd wordt met andere aanvragers van opwekkers van duurzame energie, maar dus ook met projecten die CO2 reduceren. Daarmee wordt het lastiger om subsidie voor zonnestroominstallaties te krijgen. Dat komt omdat er waarschijnlijk meer mensen aanspraak maken op hetzelfde beschikbare subsidiebedrag. 

De exacte invulling van de SDE++ is nog niet bekend. Er wordt momenteel aan gewerkt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in samenspraak met de markt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de subsidiebedragen die per techniek toegekend worden en welke technieken überhaupt in aanmerking komen. Ook wordt er gekeken of er plafonds nodig zijn, bijvoorbeeld voor de productie van duurzame energie. 

Denk je al langer na over een zonnestroominstallatie op het dak van je bedrijfspand? Dan is dit hét moment om dat idee verder uit te werken. We snappen dat je daar het liefst niet te veel tijd, energie en geld in steekt. Daarom kun je bij Zonnestroom Nederland een gratis adviesrapport op maat krijgen. Wij zoeken dan precies uit wat de kosten & baten van een mogelijke installatie zijn en helpen je ook graag met de aanvraag van de SDE+. Zo kun jij je gewoon bezighouden met je dagelijkse werkzaamheden, terwijl wij onze kennis voor jouw bedrijf inzetten!

Meer weten over de SDE++? Luister nu de podcast! 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden